Privatleasing – här är fallgroparna

Leasingavgiften kan höjas när som hels under avtalet

I vissa avtal förbehåller sig leasinggivaren rätten att när som helst ändra leasingavgiften, exempelvis på grund av förändringar i leasinggivarens egna kostnader. Och ibland har du som konsument ingen möjlighet att säga upp avtalet även om höjningen av avgiften blir stor.

Du har inte rätt till skatteavdrag

Eftersom leasing, juridiskt sett, inte är en kredit, betalar du inte ränta till leasingfirman. Du betalar i stället hyra. Hyran är – i motsats till skuldräntan – inte avdragsgill. Det innebär att du inte får göra avdrag på skatten, som du får göra för räntor som du betalar på ett lån.

Milavgift om du överskrider körsträckan

Om du kör längre med bilen än det som är avtalat måste du räkna med att en milavgift tillkommer. Kontrollera i förväg hur stor den blir. Då slipper du att få en – kanske – otrevlig överraskning.

 

LÄS MER: Privatleasing – här hittar du 10 bra bilar

Ofta billigare att köpa

Ofta blir det faktiskt billigare att köpa bilen än att privatleasa den. Men då måste du förstås själv sköta servicen och sedan försäljningen av bilen när du inte längre vill ha den. Motormännens Riksförbund har en bilkostnadskalkyl där du kan räkna ut vad du tjänar mest på.

Kolla vilka garantier du får

Se till att du har ordentliga garantier och försäkringar för bilen under hela leasingperioden. Tänk också på att du alltid själv måste stå för drivmedelskostnaden.

Kontrollera villkoren noggrant

 Det är mycket viktigt att du förstår dina rättigheter och skyldigheter innan du skriver under avtalet. I och med att du inte äger bilen är du tvungen att strikt följa de överenskommelser som ingicks i avtalet med leasinggivaren. Vilka möjligheter har du, till exempel, att frigöra dig från avtalet om dina förhållanden eller behov skulle förändras? Du kan i regel endast kliva av under särskilda omständigheter. Exakt vilka omständigheter som gäller kan variera mellan olika avtal. Vissa avtal saknar helt bestämmelser som ger konsumenten rätt att bryta avtalet i förtid.

Du kan tvingas lämna ifrån dig bilen – och ändå betala

Leasinggivaren har laglig rätt att ta ifrån dig bilen om du inte betalar månadsavgiften. Den ligger i regel på mellan 2 500 kronor och 4 500 kronor. Du blir dessutom tvungen att betala resterade belopp på leasingavtalet även om du inte får tillbaka bilen.

Räkna med lågt restvärde

Restvärdet är en mycket osäker faktor. Det slutliga andrahandvärdet beror nämligen på flera faktorer, som slitage, antal körda mil och – inte minst – hur bilmarknaden ser ut. Ju högre restvärdet är, desto lägre blir månadskostnaden. Räkna inte med att leasinggivaren bjuder på något här.

Otydliga konsumentregler

Det finns ingen lag som handlar om just hyra av lösa saker (som en bil). Det innebär att det inte finns lika tydliga konsumentregler som vid vanliga köp. Ifall något går fel kan det vara betydligt mer komplicerat att lösa på rättslig väg än om affären hade gällt ett kreditköp.

 

Källa: motormannen.se, leasabil.com, radron.se.

Lämna ett svar