Pirelli blir kinesiskt

Det är statligt ägda ChemChina som tar kontrollen över däcktillverkaren Pirelli. .ChemChina planerar i ett första läge att Cam Finanziarias 26,2 procent av aktierna.

I steg två ska de resterande aktierna köpas enligt ett bud som går ut inom kort. Enligt aktievärdet i fredags värderas Pirelli till över 70 miljarder kronor.

Femte största tillverkaren

Pirelli är i dag världens femte största biltillverkare med sikte på att växa, främst i Asien. Sedan en tid fokuserar Pirelli på premiummarknaden och det finns också en klar och tydlig strategi på vinterdäck, både dubbade och dubbade, för den nordiska och ryska marknaden.

Pirelli levererar i dag däck till formel 1 som sportens enda däckleverantör.

Enligt Pirelli ger ChemChina företaget en unik möjlighet att verkligen spela en stor roll på den asiatiska marknaden.

Grundades på 1800-talet

Affären markerar också en comeback för kinesiska företag på världsmarknaden efter en tid med lite lägre aktivitet för uppköp och investeringar. Affären kan bli Kinas femte största utlandsinvestering hittills.

Bland de som säljer aktier i Pirelli finns ryska Rosneft som behöver pengar som en följd av Ukraina-sanktioner mot Ryssland och ryska intressen.

Pirelli grundandes i Milano 1872 av Giovanni Battista Pirelli och har genom åren sysslat med många olika saker i Italien. Sedan 2007 har Pirelli fokuserat på sin kärnverksamhet – däck.

QUIZ: Känner du igen sportbilarna?

Lämna ett svar