Opel lanserar OnStar – uppkopplade bilar

Opels relativt färska vd tar emot en handfull journalister från Årets Bil-juryn bakom Opels stora scen på bilsalongen i Genève.

Neumann går rakt på sak och radar upp Opels viktiga nyheter. Och han säger att det är lite speciellt att vara tillbaka i Genève – den salong där han debuterade som vd för Opel.

– Jag sa då att Opel skulle komma tillbaka starkt, och jag sa det för jag visste att GM hade bestämt sig för att göra det som behövs för att vända Opels resultat igen. Vi har investerat fyra miljarder euro och vi har ett väldigt offensivt modellprogram.

Ny tjänst är huvudnumret

För ett år sedan visade Opel lilla Adam i Genève och sedan dess har vi sett en ny Corsa. Årets Genève-nyhet är småbilen Karl och senare i vår kommer nya Astra.

– Astra är hjärtat i märket, det är en oerhört viktig modell för oss såklart. Vi har verkligen gjort allt vi kan med den bilen och jag har stora förhoppningar, säger Neumann.

Ändå är det inte en ny bil som är huvudnumret i Genève. Det är tjänste OnStar som Opel plockar från GM i USA och modifierar för Europa. OnStar ska inom ett år plocka in i alla nya Opel-bilar.

Call center hjälper dig

Med OnStar är bilen uppkopplad mot internet och ett call-center som hjälper föraren med allt. Bilen blir också en internetrouter för sju anslutningar. Du kan alltså titta på film i baksätet och ansluta telefoner eller läsplattor till bilens nätverk.

Med OnStar kan du till exempel ringa och fråga efter adressen till en restaurang och få den skickad direkt till bilens navigering.

– Det är också bara början för OnStar som kommer att ge oss en väldigt nära relation med kunden.

Kommer till Sverige nästa år

Men Neumann trycker också på att biltillverkarna måste ta ansvar för hanteringen av information i bilen och inte släppa den till andra teknikföretag.

– Vi vet vad föraren behöver och inte behöver utsättas för, det är viktigt att vi också tar det ansvaret.

Opel OnStar kommer i svenska Opel-bilar under nästa år och tjänsten blir gratis under det första året.

Här är ett kort videoklipp som visar hur det fungerar:


Lämna ett svar