Omöjligt att köra full – så fungerar tekniken

NHTSA ansvarar för trafiksäkerheten USA. Nu har de tillsammans med ett antal samarbetspartners presenterat en prototypbil med avancerade detektorer som känner av om personen på förarplatsen har druckit alkohol.

Om så är fallet hindrar tekniken att motorn startas och bilen kan köras i väg.

Tar prover på luften i kupén

Systemet, som fått det långa namnet Driver Alcohol Detection System for Safety, ska vara betydligt smidigare än ett traditionellt alkolås. Föraren ska inte behöva blåsa i något, utan tekniken tar regelbundet prover på luften i kupén.

Systemet ska enligt NHTSA kunna kalibreras så att det kan avgöra om en förare som druckit alkohol är över gränsvärdena eller om det är lagligt att köra.

– Vi har fortfarande mycket jobb att göra. Men hjälp från kongressen och industrin hjälper oss att åstadkomma viktiga resultat, säger Mark Rosekind som arbetat med projektet sedan 2008 till The Detroit News.

LÄS MER: Elsäkerhetsverket varnar för elbilar

Klart inom några år

Driver Alcohol Detection System for Safety finns ännu inte tillgängligt för produktion, men Mark Rosekind och NHTSA hoppas att det kommer att vara beställningsbart till både yrkesfordon och privatbilar inom några år.

– Det har en enorm potential att förhindra rattonykterhet, speciellt när det gäller grupper som ungdomar och yrkesförare. Om det här blir tillgängligt för bilägare skulle det bli ett kraftfullt verktyg i kampen mot alkoholrelaterade dödsfall i trafiken, säger Rosekind.

Lämna ett svar