OKQ8 ändrar receptet på sin skandaldiesel

Det var i slutet av förra året som OKQ8 anklagades för att deras dieselbränsle var anledningen till att ett antal bilar fick problem med igensatta bränslefilter.

Och det handlade inte bara om modeller från Koreanska Kia, enligt branschorganisationen Bilsweden handlade det även om bilar från Hyundai, Jaguar, Ford, Land Rover, Opel och Volvo.

Höll inte med om kritiken

OKQ8 ansåg dock inte att det var deras diesel som var problemet. ”Det finns inga bevis att vår diesel är orsaken. Kunder som tankar vår diesel kan vara helt trygga”, sa Camilla Slunge Dowling, direktör för hållbarhet på OKQ8, till Dagens Nyheter då.

Man valde dock ändå att sänka blandningen av RME – ett biodrivmedel baserat på raps – från sju till fem procent.

I april gick man vidare ännu ett steg med nya tillsatser i drivmedlet. ”Tillsatsen av additiv kommer att ha positiva effekter på problemet med filterigensättning hos vissa bilmodeller med särskilda materialval”, skrev OKQ8 i ett pressmeddelande.

VW:s LISTA: Här är fuskbilarna som drar för mycket

Högre andel renande tillsatser

Nu har OKQ8 kokat ihop ett nytt recept för sin diesel. OKQ8:s nya diesel innehåller upp till 40 procent förnybart, varav 35 procent syntetisk diesel (HVO) och 5 procent RME. Enligt OKQ8 finns här också tillsatser som ska vara rengörande och skyddande för motorn. Resultatet ska vara en CO2-halt som i bästa fall är 35 procent lägre, jämfört med ren fossil diesel.

– Att vi har valt att blanda i en högre andel rengörande tillsatser är en konsekvens av att vi vill hålla våra kunders bilar i så gott skick som möjligt, säger Erik Stenströmer Moglia, kategorichef drivmedel på OKQ8.

Lämna ett svar