Ny teknik ska hjälpa föraren att se runt hörn

19 procent av förarna som var inblandade i olyckor i vägkorsningar skyllde på dålig sikt. Det visar en undersökning gjord av europeiska Road Safety Observatory SafetyNet. Bland annat därför har Ford utvecklat ny teknik som introduceras i nya Ford Galaxy och S-Max, de två stora familjebilarna.

Tekniken består av en kamera som gör det möjligt att ”se” 180 grader. Ford använder också teknik för att göra rent kameralinsen så att den ska fungera i alla väder.

 

LÄS MER: Här testar Ford sin hemliga prototyp

 

Front Spit View Camera använder en videokamera monterad i grillen vilket gör det möjligt att se åt sidan. Enligt Ford kommer bilförare att bli lika beroende av frontkameran som av backkameran.

Föraren aktiverar kameran med hjälp av en knapp och bilden från kameran syns i bilens bildskärm. Kameran är bara 33 millimeter bred och rengörs samtidigt som du använder vindrutetorkaren. Hittills fungerar kameran bara på dagtid men den klarar i övrigt alla typer av ljusförhållanden.

S-MAx och Galaxy har backkamera med Cross Traffic Alert som varnar för fordon från sidan när du till exempel ska backa ur en parkeringsplats. Enligt internationella specifikationer är Front Split View Camera tillval men det kan förekomma nationella avvikelser. I Sverige är det vanligt att sälja bilar med en högre utrustningsnivå, alldeles speciellt när det gäller säkerhetssystem.

Lämna ett svar