Mest sålda bilarna i Sverige

Vi går mot ett rekordår för svensk nybilsförsäljning. I 23 månader i rad har försäljningen ökat och när branschorganisationen Bil Sweden räknade ihop registreringarna för november månad 2015 tog det så lång tid att utsändningen av pressmeddelandet och siffrorna fördröjdes cirka sex timmar.

– Det var fortsatt mycket bra fart i bilhallarna i november, då registreringarna av nya personbilar ökade med 21 procent. Det är tjugotredje månaden i rad som registreringarna ökar och den bästa novembermånaden någonsin för nya bilar, skriver Bertil Moldén, vd för BIL Sweden, i meddelandet.

LÄS MER: 11 nybilar med prutläge i december – modllerna handlarna vill bli av med innan året är slut

Låg ränta en av förklaringarna

– Uppgången i november är den högsta i år för en enskild månad. Samtidigt ska vi komma ihåg att november i år hade en registreringsdag mer jämfört med november förra året. En registreringsdag mer motsvarar ca fem procent fler registreringar, fortsätter Bertil Moldén.

Den låga räntan och ett stort behov av nya bilar anses vara förklaringen tillsammans med ett stort intresse för privatleasing. Att priset på begagnade bilar ökat under året bidrar också då svenska bilägare får bra betalt för sina gamla bilar.

– Den ökade nybilsförsäljningen är bra för tillväxten och jobben. Gårdagens BNP-siffror från Statistiska centralbyrån visar att hushållens utgifter för bland annat bilinköp är en viktig faktor bakom tillväxten i svensk ekonomi, säger Bertil Moldén.

I statistiken syns inte någon effekt av den så kallade dieselskandalen då andelen dieselbilar fortfarande är hög, totalt 58,6 procent.

LÄS MER: 11 sämsta bilköpen på Blocket

Volvo V70 ökar dramatiskt

Volvo har ökat sin försäljning av klassikern Volvo V70 dramatiskt och storsäljaren, som ska ersättas av V90 under nästa år, slutar verkligen på topp. Volvo XC60 kniper andraplatsen och Volvo har stärkt sin ställning under andra halvåret 2015.

Även Volkswagen har ökat sin försäljning jämfört med förra året, på storsäljarna Passat och Golf, men kanske har dieselskandalen ändå dämpat efterfrågan av VW-bilar.

BILTEST: Vi kör sista versionen av V70 – Volvon är bättre än någonsin

Lämna ett svar