Mercedes CLA Shooting Brake – test

Kompakt är samlingsnamnet för Mercedes nya småbilsserie. A-klass, B-klass, CLA, GLA och nu det senaste tillskottet – CLA Shooting Brake.

Enligt Mercedes nya namnstandard så förstår ni att GLA är mer en GL-klass-bil, alltså en suv, som härstammar från A-klass.

CLA är en coupé med rötter i samma A-klass och med efternamnet Shooting Brake blir det en coupé i kombiversion.

Vi har redan hyllat nya A- och B-klass och även CLA och GLA har fått beröm.

CLA Shooting Brake kompletterar kvartetten med sitt stora bagageutrymme, 500 liter utan nedfällt säte, sin design och låga luftmotstånd tack vare en snygg och smart design.

 

BETYGET: Så bra är Mercedes CLA Shooting Brake i 10 kategorier

Gnällde över C-klass

För inte så länge sedan testade jag nya C-klass och ni minns kanske att jag gnällde lite över att bilen kändes lite stor, tung, seg. Lite för mycket av den något sävliga Mercedes-känslan.

Den finns det mycket lite av i CLA Shooting Brake. Här handlar det i stället om en väldigt tajt bil med snabb och direkt styrning. De sköna och snygga stolarna ger en direkt kontakt med bilen. Den sjustegade automatlådan växlar snabbt och direkt.

Det märks att Mercedes ansträngt sig för att bygga en bil för föraren i första hand. Baksätet i Shooting Brake är inte stort. Eller jo, det är stort om du väl kommer dit men det korta kupéutrymmet gör att det blir svårt att sitta bakom en lång förare.

Jobbade fint

Vi testkörde en 220 CDI. Den fyrcylindriga dieseln jobbade fint men i låga farter störde dieselknacket en hel del. Stopp-start-systemet kunde vara mjukare och motorn lät gammal och trött när den varvade upp på låga växlar. Bäst trivdes den i höga farter på hög växel.

Vår testbil hade inte varning för filbyte – så kallad lane assist – och döda-vinkel-varningen var väl snålt tilltagen. Bilarna hann upp i bakskärmen innan lampan i sidobackspegeln tändes. Det här borde Mercedes kunna fixa till enkelt i produktionen. Men autobroms, låga farter, och varning för kollision, 60-200 km/tim, är standard.

Med Shooting Brake vill Mercedes vara med och konkurrera om de lite mer medvetna tjänstebils- och kombikunderna. De som vill ha något annorlunda.

Snygg och fräck

En kombi utan stort benutrymme i baksätet har sina begränsningar men räcker det med plats för två och lagom packning är CLA Shooting Brake ett snyggt och fräckt alternativ.

Mercedes har lyckats bra med priserna för Sverige där du får en välutrustad bil för en rimlig peng. Och precis som Mercedes vill är det här insteget i Mercedes-världen. Jag tycker också att CLA-bilarna på ett bättre sätt än en grundutrustad A-klass visar vad Mercedes står för – i alla fall det nya Mercedes.

 

BETYGET: Så bra är Mercedes CLA Shooting Brake i 10 kategorier

Lämna ett svar