Här är Volvos helt nya plattform CMA

Volvo bekräftar nu uppgifterna från USA tidigare i veckan om att den nya plattformen, döpt till CMA, är färdigutvecklad. Den första bilen på CMA-plattformen ska vara klar 2017. Volvo vill däremot inte bekräfta uppgifterna om att den bilen blir en XC40 – en kompakt suv.

Från och med 2017 kommer samtliga Volvo-modeller att byggas på enbart två olika plattformar – SPA för stora bilar och CMA för mellanstora och små bilar.

Volvo vinner därmed en rad fördelar.

– Flexibiliteten i CMA ger designers och ingenjörer på Volvo stor frihet att introducera en rad en stor mängd nya och lockande finesser samtidigt som vi får bättre körbarhet, säkerhet i världsklass och teknologi för en internetuppkopplad bil, säger Volvos utvecklingschef Peter Mertens.

Kommer erbjudas som laddhybrider

På samma sätt som SPA-plattformen redan i sin grundstruktur medger elektrifiering i form av drivlinor för eldrift så kommer CMA-bilarna att även de kunna erbjudas som laddhybrider.

Volvo har plockat mycket av tekniken från SPA-plattformen vilket gjort att CMA kunnat utvecklats snabbare. Det betyder också att CMA-bilarna får en hel del gemensamt med SPA-bilarna. Nya XC40 kommer alltså att ha en hel del teknik gemensamt med nya XC90 – som bland annat internetuppkoppling, aktiv och passiv säkerhet samt växellådor och drivlinor.

Med en rad nya små- och mellanstora bilar tänker Volvo ta sikte på målsättningen 800 000 nya bilar senast 2020. I år hoppas Volvo – mycket tack vare nya XC90 – att så rekord med över 500 000 sålda bilar.

Planerar för ny S40 och V40

Förutom en ny XC40 planerar Volvo för en ny S40 och en ny V40. Den nya 60-serien kommer att byggas på SPA-plattformen liksom den nya 90-serien. Nya S60 finns färdigbyggd i Göteborg och den kan komma att visas så snart som senhösten 2016.

CMA-bilarna ska byggas i Volvos fabrik i Ghent men med bara två plattformar ska Volvo snabbt kunna skifta produktion mellan sina fabriker i Belgien, Sverige, USA och Kina.

Lämna ett svar