Här är riskerna med den nya biltekniken

– Tänk dig en terroristattack. Det går att slå ut stora delar av samhället om man kan styra över bilarna, säger han.

För myndigheter och tillverkare återstår många hinder på vägen mot en förarlös trafikmiljö. Men få tvekar om att autonom körning blir verklighet i framtiden.

Allmänna vägar

En bit in på 2020-talet tros det finnas självkörande bilar på marknaden. Nyligen gav brittiska regeringen klartecken för tester av självkörande bilar på allmänna vägar. Det är tillåtet även i flera delstater i USA och i Japan. I Tyskland ska en sträcka på autobahn användas för testkörning och även Nederländerna har öppnat för tester i trafik.

Så bli inte alltför chockad om du möter en förare som ägnar sig åt annat än bilkörning.

I Sverige testar Volvo Cars redan nu självkörande bilar, men alltid med en testförare som är beredd att ta över. Målet i forskningsprojektet Drive Me är att få ut hundra bilar till vanliga kunder 2017.

”Tusentals frågor”

Bilarna ska köras på vissa sträckor i Göteborg.

– Innan dess måste vi kunna bevisa att det är säkert och det kan vi inte ännu. Det finns tusentals frågor som vi jobbar med, säger Erik Coelingh, teknisk expert på Volvo Cars.

Säkerhetsriskerna står högt på dagordningen.

– Vi är fullt medvetna om riskerna med att uppkopplade bilar kan bli kapade. Det jobbar vi stenhårt med. Ingen annan ska kunna komma åt bilarna på ett olagligt sätt, säger Erik Coelingh.

Frågan om vems ansvar är om något går snett är ännu inte helt klarlagd, men det lutar åt en förskjutning mot biltillverkaren när tekniken tar över allt mer.

– Föraren måste kunna lita på systemen, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Ser flera risker

Organisationen är positiv till utvecklingen mot mer autonom körning, men ser också risker för dataintrång och frågetecken kring vem som äger den data som samlas in, till exempel hastighet och vart man åker.

– Tekniken öppnar för övervakning, konstaterar Martin Brinnen, jurist på Datainspektionen.

– Generellt har alla personuppgifter ett värde och det finns alltid en risk att de används fel. Men det är olagligt att samla in uppgifter utan syfte, säger han.

Trafikverkets chefsstrateg är övertygad om att knäckfrågorna kommer att lösas och att självkörande bilar blir en vanlig syn inom 10–15 år.

– Då säger vi kanske ”vilken galning” om personer som själva håller i ratten, säger Hamid Zarghampour.

Lämna ett svar