Här är nya Londons nya taxibil

Volvo fick ett nytt koncernsyskon när den kinesiska ägaren Geely tog över det konkursmässiga bolaget Manganese Bronze 2013. Nu har man visat upp den nya taxin som ska ta över Londons gator från och med 2017.

Konceptbilen TX5 – den är fortfarande bara en konceptbil – är mycket lik den gamla klassiska Londontaxin. Bilen är designad hos Geelys designstudio i Barcelona – en designstudio som tidigare tillhörde Volvo.

– Den är lite högre och lite längre än sin anfader. Men den är inte bredare. Det var väldigt viktigt för taxiförare som vi pratade med, säger Geelys designchef Peter Horbury, som tidigare jobbat med Volvo.

LÄS MER: Bo billigt i New York – i en taxi!

Nya London-taxin en plug in-hybrid

Den nya bilen är en plug-in hybrid för att den ska klara nya miljöregler som träder i kraft i London 2018. Motorn är en fyrcylindrig bensinare, men bilen går att köra längre sträckor på bara el. Vilken motor det handlar om berättar inte Geely, inte man delar inte heller med sig av några specifikationer. Kanske handlar det om teknik som ska delas med Volvo?

Den nya Londontaxin har ett stolt arv och måste uppfylla ett antal krav. Bland annat ska det gå att komma in med rullstol, det ska finnas plats för bagage bredvid föraren, svängradien måste vara tajt och passagerarna ska sitta vända mot varandra i bak. Och den nya bilen uppfyller samtliga.

Lämna ett svar