Här är 10 vanligaste felen på besiktningen

De flesta är väl medvetna om att en bil måste besiktas med jämna mellanrum för att kontrollera att den är i tillräckligt gott skick för att kunna köras säkert. Men desto färre vet vilka fel de löper störst risk att åka dit på. I fjol var det ”ej fungerande positionslykta” som låg till grund för flest anmärkningar, följt av problem med parkeringsljus.

– Flera av de vanligast förekommande felen handlar om bilens belysning och det är något som du som fordonsägare enkelt kan åtgärda själv. Ta för vana att kontrollera så att alla dina lampor lyser som de ska med jämna mellanrum, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Så undviker du onödiga misstagen på besiktningen

Underkänt om ljusbilden påverkas

Enligt ALLT OM BILARS expert Morgan Isacsson från Bilprovningen blir strålkastare underkända om de är skadade eller repiga till den grad att det påverkar ljusbilden.

Vid besiktning undersöker man det så kallade ”kommunikationssystemet”, vilket innefattar alla sikthjälpmedel som lampor, markeringar och signaler. Anmärkningar delas sedan ut beroende på hur viktig lampan bedöms vara för trafiksäkerheten, men bilen kan aldrig beläggas med körförbud baserat på brister i kommunikationssystemet.

Ett större fel räcker

Generellt för besiktning gäller att bilen blir underkänd om den har fyra mindre allvarliga fel. Ägaren inte behöver återkomma om de åtgärdas snarast, men har fordonet ett allvarligt fel måste det tillbaka till Bilprovningen för kontroll efter att det reparerats ordentligt. Om bilen är en uppenbar fara för trafiksäkerheten kan det få körförbud, som vanligtvis innebär att det måsta bärgas till verkstad.

Totalt genomfördes 3 692 894 besiktningar under 2014. Av dem var det cirka 28,2 procent som blev underkända med krav på efterkontroll.

– Vi kan se en allmän trend i landet att andelen underkännanden sjunker vilket är positivt, säger Mikael Andersson.

Lämna ett svar