Guide – allt du behöver veta om bilpoolerna

En bilpool är en slags inrättning där många personer delar på bilar och de fasta kostnaderna för bilarna. En bilpool kan drivas på flera olika sätt. De vanligaste är ideeella bilpooler.

De drivs oftast som ekonomiska föreningar utan vinstsyfte. Där är det vanligt att medlemmarna får utföra någon form av arbetsinsats som behövs för driften av föreningen.

Dessutom finns det kommersiella bilpooler som drivs på affärsmässiga grunder. Där behöver medlemmarna inte utföra några arbetsuppgifter. Men kostnaderna är ofta högre än i en ideell bilpool.

De flesta bilpooler har en fast månadsavgift och sedan betalar du hyra för den tid som bilen används. Månadsavgiften ligger i de flesta fall mellan 50 och 350 kronor. Milkostnaden varierar mellan olika bilpooler och bilar, men ligger oftast mellan 20 och 30 kronor inklusive drivmedel. Dessutom betalar du en timavgift på mellan 10 och 30 kronor.

Ideella bilpooler har ofta även en depositionsavgift på mellan 1 500 och 4 000 kronor, pengar som du får tillbaka om du går ur bilpoolen.

Parkeringskostnad, reparationer, försäkring, däck och skatt ingår i priset. Själva användningen är lätt och smidig. Du bokar upp dig på schemat, hämtar bilen på någon av bilpoolens parkeringsplatser och kör sedan dit du planerat.

Fördelar och nackdelar med bilpooler

Plus

Du slipper bilägandets fasta kostnader.

Du kan välja biltyp efter behov.

Bilpooler finns över hela Sverige.

Det är möjligt att hyra bil mycket kort tid.

Bilarna i bilpooler är ofta miljöbilar.

Minus

Kräver viss framförhållning då bilarna kan vara fullbokade.

Bilen ska betraktas som en hyrbil vilket innebär att skador måste rapporteras innan du kör iväg.

Bilen kan vara bunden till ett visst bensinbolag.

Försäkringsskydd som väljs vid bokningen (som en hyrbil) kan verka krångligt.

Bilen ska vara återlämnad en viss tid.

Så hittar du bra bilpooler

Det finns minst ett 50-tal bilpooler i Sverige. Många finns förstås i storstadsområdena. Men om du bor på en mindre ort innebär det inte att det saknas bilpool där. Flera små och medelstorstora orter har egna bilpooler. Dessa bilpooler drivs ofta i kommunal regi.

Lättaste sättet att hitta en bra bilpool är vanligen:

Att ringa kommunen och fråga om den har bilpool. Om inte får du ofta tips om vilka bilpooler som finns tillgängliga i området.

Googla och sök efter bilpool + ortsnamn.

Ring biluthyrningsföretag där du bor. Dessa driver ibland bilpooler.

När du hittat en bilpool ska du undersöka följande innan du bestämmer dig:

Har bilpoolen nya och välskötta bilar.

Har bilpoolen olika typer av bilar.

Erbjuder bilpoolen vanliga bilar eller även miljöbilar och elbilar.

Gör bilpoolen det lätt att boka och checka ut bilar.

Har bilpoolen ett bra rykte.

Har bilpoolen tillräckligt med bilar så att det täcker medlemmarnas behov.

Hur länge har bilpoolen funnits. Dåliga bilpooler överlever sällan någon längre tid.

Kräver bilpoolen att du bidrar till driften av den på andra sätt än genom avgiften.

Den största aktören i Sveriges bilpooler

SUNFLEET

Sveriges mest omfattande bilpool med cirka 40 000 medlemmar. Har 850 bilar spridda på 44 orter över hela Sverige. Anslutningsavgiften är 395 kronor och månadskostnaden 149 kronor för fasta medlemmar.

Sunfleet startade redan i slutet av 90-talet i form av ett utvecklingssamarbete mellan Volvo och boluthyrningsföretaget Hertz. I dag är Sunfleet ett eget företag med Volvo som huvudägare, Sunfleet satsar nu stort på Stockholmsområdet och ökar sina bilar där från 300 till 350.

– Allt fler bilister är trötta på att leta parkering och ser det bekväma med att ha en bilpool nära sin bostad. Därför ställer vi ut fler bilar i både Stockholms innerstad och kranskommunerna, säger Peter Algurén, vd för Sunfleet.

En stor andel av Sunfleets bilar kommer från Volvo och är maximalt ett och ett halvt år gamla med en utsläppsgräns på 120 Co2 (2014). Kortast möjliga hyrtid är en timme.

Andra aktörer i Sveriges bilpooler

CAR2GO

Ägs av tyska fordonstillverkaren Daimler och finns i 30 städer i åtta länder. Den första etableringen i Sverige skedde 2015 i Stockholm med 250 bilar. Med hjälp av Car2gos app är det möjligt att hitta närmaste bil, reservera den och låsa upp den. Nyckeln sitter i. Sedan är det bara att köra och slutligen parkera. Priset är fyra kronor per minut, 165 kronor i timmen eller 650 kronor per dygn. Inga månadsavgifter eller hyresabbonemang tillämpas, som för många andra bilpooler.

MOVE ABOUT

Grundades 2007 av entreprenörer. Erbjuder enbart elbilar och laddar bilarna med elektricitet från förnyelsebara energikällor. Elbilspoolen består huvudsakligen av Nissan Leaf. Elbilarna har batterier med en räckvidd på cirka 15 mils stadskörning per laddning. Toppfarten är 145 kilometer i timmen. Move about är verksamt i Göteborg och Helsingborg. Månadsavgiften är 124 kronor.

  STOCKHOLMS BILPOOL

Stockholms Bilpool är en ekonomisk förening med tolv bilar – varav hälften Ford – utspridda i Stockholm. Föreningen – med cirka 90 medlemmar – köper och förvaltar bilar samt hyr ut dem till medlemmarna till självkostnadspris. Medlemsinsatsen är 4 000 kronor. Månadsavgiften är 150 kronor. Bilarna byts ut när de är tre till fyra år gamla. Kortast möjliga hyrtid är två timmar.

GÖTEBORGS BILKOOPERATIV

Är en ekonomisk förening med bilpool i Göteborg. Bilarna byts med tre och ett halvt års intervall. Toyota är märket som dominerar. Det gäller att vara medlem i föreningen för att få använda bilarna. Insatsen för en privatperson ligger på 3 500 kronor. Månadsavgiften ligger på cirka 80 kronor. Förenings styrelse avgör vilka medlemsansökningar som ska beviljas och vilka som ska avslås.

BILPOOLEN.NU

Är en del av aktiebolaget Bilpoolen AB som bildades 2007 i Stockholm. Kompenserar för alla koldioxidutsläpp som verksamheten för med sig. Kompensationen sker genom upphandlande av utsläppsrätter tillsammans med ett utpräglat och genomgående miljötänk. Har tio procent supermiljöbilar i sin bilpark. I den finns elbilen Nissan Leaf samt hybriden Opel Ampera samty Renault Megane Diesel.

Lämna ett svar