Försäljningen av nya bilar på väg mot rekord

Branschorganisationen BilSweden håller bland annat koll på hur många nya bilar som säljs i Sverige varje månad. Och föreningen gör också en prognos för försäljningen över hela året. Efter ett starkt första kvartal i år och en fortsatt lika stark utveckling under maj månad har BilSweden skrivit upp sin prognos för 2015. Det är andra gången BilSweden tvingas revidera sin prognos uppåt. Första prognosen visade på cirka 290 000 sålda bilar, nästa på en bit över 300 000 och nu ser BilSweden att nybilsförsäljningen kan nå upp till 327 000 kronor.

Låga räntor en faktor

– Köpstarka och optimistiska hushåll, extremt låga räntor, en stabil arbetsmarknad och mycket bra balans på begagnatmarknaden är några av de faktorer som gör att vi tror på en fortsatt stark bilmarknad under resten av året, säger Bertil Moldén.

Prognosen för registreringarna av lätta lastbilar under 2015 revideras upp något från 44 000 till 45 000. Under 2014 nyregistrerades 304 000 personbilar och 42 000 lätta lastbilar.

– För lätta lastbilar har vi gjort en mindre uppjustering av prognosen för i år. En successivt förbättrad konjunktur med ökad aktivitet bland småföretagare och hantverkare, stimulerar efterfrågan på lätta lastbilar.

Ändrade skatteregler påverkar

Förslag på ändrade skatteregler har också påverkat efterfrågan.

– Aviseringen av försämrat ROT– avdrag från kommande årsskifte har skapat en ökad efterfrågan på hantverkare, vilket i sin tur ökar efterfrågan på lätta lastbilar som hantverkarna använder som sitt arbetsredskap, säger Bertil Moldén.

Om prognosen slår in betyder det att 2015 blir det näst bästa året hittills för nybilsförsäljningen i Sverige.

 

LÄS OCKSÅ: De säljer mest – här är Sveriges populäraste modeller

Lämna ett svar