Fiat återvänder med klassiska 124 Spider

Fiat 124 Spider visades för första gången upp 1966. Modellen hängde med i nästan 20 år innan den avvecklades.

Vid det laget hade Fiat sålt 200 000 exemplar av bilen. Och nu – 50 år efter den första debuten – återkommer modellen.

Nya 124 Spider är inte en renodlad italienare. Designen är signerad Fiat, men bilens grundkonstruktion är den samma som nya hyllade Mazda MX-5. Dessutom tillverkas bilen på Mazdas fabrik i Hiroshima. Släktskapet är knappast en nackdel för Fiat. Chassit är både lätt och vridstyvt och ska bjuda på körglädje i världsklass också i Fiats roadster.

Under huven sitter en 1,4-liters turbomotor på 140 hästkrafter från Fiat/Chrysler, alltså några fler hästkrafter än i kusinen från Mazda. Bilen är bakhjulsdriven och har en sexväxlad manuell låda.

BILTEST: Nya Mazda MX-5 är en fröjd att köra

Högtalare från Bose i nackstöden

Standardutrustningen i 124 Spider är tygklädsel, halogenstrålkastare och LED-lampor bak. För att lyfta interiören har man klätt dörrsidor och instrumentbräda med konstläder. Ratt och växelspaksknopp får däremot äkta vara. Den finare versionen Lusso får större 17-tums fälgar och skinnklädsel.

Bland tillvalen finns en ljudanläggning från Bose med 9 högtalare – bland annat monterade i nackstöden.

Lagom till nästa sommar ska den snygga roadstern finnas ute i bilhallarna. De första kunderna kommer att kunna köpa en specialupplaga av bilen – röd med svart skinnklädsel. Men då får man skynda sig, bara 124 stycken ska tillverkas.

Några priser är ännu inte kommunicerade. Mazda MX-5 börjar på 224 900 kronor, och vi får hoppas att priset på nya Fiat 124 inte springer om allt för mycket.

Lämna ett svar