Färre dör på vägarna med dubbdäck

Olyckorna i trafiken skulle vara 83 procent färre ifall bilar utrustade med friktionsdäck (dubbfria däck) i stället hade haft dubbdäck, rapporterar finska tidningen Hufvudstadsbladet (HBL).

Den slutsatsen drar Finlands tekniska forskningscentral, VTT, som har granskat alla trafikolyckor som haft dödlig utgång i Finland åren 1997–2012.

– Om alla som har friktionsdäck bytte till dubbat skulle vi undgå en trafikolycka med dödlig utgång per vintersäsong, säger Juha Luoma, forskare vid VTT till HBL.

VTT:s studie visar samtidigt att antalet olyckor med dödlig utgång skulle öka med i genomsnitt nio olyckor varje år ifall de bilar som kör med dubbdäcken istället körde med dubbfria däck.

Erfarna kör oftare med dubbfria däck

Den finska studien visade också att det ofta är mera erfarna förare som väljer dubbfria vinterdäck, samtidigt som dessa förare var mer benägna att köra för fort. De som körde med dubbfria däck hade också ofta mera slitna däck än de som valt dubbade vinterdäck. Och där tros orsaken främst vara att många kör med sina dubbfria däck året om och inte kontrollerar spårdjup och däcksskick så ofta.

Lämna ett svar