EU: Helt okej att köra utan bakljus

2011 införde EU enhetliga regler för bilars belysning fram och bak under dagtid. För flera länder innebar det en förstärkt trafiksäkerhet, enligt Motormännen.

Men de är inte nöjda med hur det påverkade Sverige, här har vi tidigare haft ett starkare regelverk.

– Självfallet är det positivt att EU i stora delar fått en bättre trafiksäkerhet med de nya reglerna men det är självfallet orimligt att det ska ske på några länders bekostnad. Det är dags för EU att ta nästa positiva steg för ökad trafiksäkerhet genom att införa bakljuskrav även dagtid.

Tills detta är infört måste varje land få gå före och införa eller återinföra kravet säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen.

LÄS MER: Här är alla svenska regler som gäller billjus

Inget belysningskrav dagtid

Det motormännen främst vänder sig mot är att det dagtid inte finns något belysningskrav baktill på bilarna inom EU. Och det argument som låg bakom att det inte blev något belysningskrav baktill, nämligen att det påverkade bränsleförbrukningen, köper inte Motormännen.

– Kan vi rädda ett enda liv eller undvika ett antal wiplashskador, som ofta blir följden av påkörningar bakifrån, så är det värt en regelskärpning avslutar Fredrik Daveby.

Alla bilförare kan manuellt slå på belysning baktill genom att ha halvljuset på även dagtid. Det är något som Motormännen rekommenderar även om man har automatisk inställning av ljuset i sin bil.

– Automatinställningarna är inte tillräckligt precisa. Mörka höstdagar och vid korta tunnelkörningar fungerar de inte alls. Vår rekommendation är därför att ta för vana att slå på halvljuset. Det är en billig livförsäkring, säger Daveby.

Lämna ett svar