Erbjuder körlektioner i utbyte mot sex

Beslutet togs i slutet av förra veckan av den nederländska regeringen, och är ett tydliggörande i en omtvistad fråga.

Frågan togs upp av en parlamentsledamot, Gert-Jan Segers, tillhörande det socialkonservativa partiet Christian Union. Enligt The Telegraph hade han noterat att detta inte var olagligt, men kallade det ändå ”icke önskvärt”.

Detta fick landets transportminister Melanie Schultz och justitieministern Ard van der Steur att klargöra det hela i ett brev till parlamentet.

”Det handlar inte om att erbjuda sexuella tjänster för ersättning, utan det handlar om att erbjuda körlektioner. Det är viktigt att initiativet kommer ifrån körläraren och att fokus ligger på att man erbjuder körlektioner, samtidigt som att detta betalas med sexuella tjänster. När sexuella tjänster erbjuds i stället för ekonomisk ersättning handlar det om prostitution” skriver ministrarna.

Blir inte skatteskyldiga

En elev får således inte erbjuda sexuella tjänster som betalning, utan en sådan förfrågan måste komma ifrån körläraren.

Enligt The Telegraph måste eleven också vara över 18 år för att få ingå ett sådant avtal.

Klargörandet ligger i linje med det sexuellt liberala Nederländerna. Prostitution är lagligt i landet, under förutsättning att personen som vill prostituera sig har ansökt om tillstånd för detta, och sedermera fått ansökan godkänd.

Parlamentsledamoten Gert-Jan Segers har kritiserat regeringens beslut, och pekar på att körlärare inte har någon ”eskortlicens”, vilket leder till att de inte kan bli skatteskyldiga för den potentiella ersättningen.

Köpte upp bordeller

Trots den liberala lagstiftningen står långt i från alla politiker bakom densamma.

Landets vice premiärminister, Lodewijk Asscher, har enligt The Telegraph kallat legaliseringen av prostitution för ”ett nationellt misstag”. När han var vice borgmästare i Amsterdam spenderade han tiotals miljoner kronor på att köpa upp bordeller och förvandla dem till affärer och restauranger, för att på så sätt undvika spridningen.

Efter att nyheten om körlärarnas nya betalningsmetod kablades ut har internetsökningar på uttrycket ”ride for ride” ökat rejält.

Lämna ett svar