Dubbad bilsemester kan bli dyr historia

De flesta svenska bilister kör på dubbdäck under vintermånaderna, och det är dubbdäcken som kan ställa till det om man rullar söderut i Europa.

– Dubbdäck vållar inga problem i Danmark men längre söderut blir det stopp. Varken Tyskland eller Polen tillåter dubbdäck, säger Karl von Schoultz, utlandsresespecialist vid Motormännen.

Böter och nya däck

Så exempelvis under skollov, när det är mycket trafik till Alperna, förekommer det däckkontroller på bilfärjorna. Kontroller längs vägarna förekommer också.

– De som då har dubbdäck och blir stoppade får antingen vända om eller skaffa andra däck. Dessutom får man betala böter.

Att släpa med sommardäcken och byta vid gränsen är inte heller ett alternativ, för även om dubbade däck är förbjudna har Tyskland krav på vinterdäck när det råder vinterväglag. Och det gör det allt som oftast.

– Ska man ha en säker och lagenlig resa ned till Alperna ska man ha rejäla, odubbade vinterdäck. Det är inte heller fel att ha med snökedjor, om det skulle vara riktigt isigt och brant, säger Karl von Schoultz.

Lämna ett svar