Citroën Jumper: Tuff med gott om plats

Franska PSA-gruppen uppdaterar sina transportbilar och när Peugeot visar en ny Boxer plockar Citroën fram sin uppfräschade Jumper. Och precis som för Boxer så handlar en del av det nya om design av fronten. Ny stötfångare och nya lampor – med led – ska ge Jumper ett lite tuffare utseende.

Designen har också påverkat skåpen där det är hela 1,42 meter mellan hjulhusen.

Lätt komma upp till förarplats

Vi testkör ett Jumper-chassi med påbyggt flak från Floby. Jumpern är i varianten dubbelhytt vilket betyder fyra rejäla platser bakom två friliggande stolar fram.

Utrymmet i kupén är imponerande och golvet blir helt fritt tack vare att växelspaken flyttats upp till instrumentbrädan.

Det är också gott om plats på bredden och insteget till förarplatsen är lågt vilket gör det lätt att komma upp till förarstolen, som sitter relativt högt.

Miljöbetyget sjunker

En detaljmiss är dock att handbromsen, som sitter till vänster om förar- stolen, sitter lite för långt ifrån stolen vilket gör att det är lätt att fasta i spaken med en jacka eller väska.

PSA-gruppens motorer har uppdaterats och levererar bra med kraft och relativt låg förbrukning. Miljöbetyget sjunker dock då motorerna bara är godkända enligt Euro5, trots att det är Euro6 som krävs från och med i höst.

Med ett flak på ett Jumper-chassi blir lasthöjden lite för hög för att manuellt lasta på tunga saker. Här fungerar skåpen bättre med en låg lasttröskel.

Interiören och instrumenteringen har gjorts om helt för att rymma en bildskärm och alla tänkbara tekniska anslutningar. Bildskärmen kommer väl till pass när backkameran jobbar. Jumper har också ett avancerat antisladdsystem samt så kallad Hill descent control som gör att du lätt kan krypa nedför en brant backe.

Paketerar finesser

Totalt har Citroën sålt cirka 800 000 Jumper världen över, varav cirka 7 000 i Sverige. Jumper är en långkörare för Citroën som i dag har totalt fyra modeller transportbilar.

Citroën paketerar flera av sina tekniska, och nödvändiga, finesser i ett så kallat Pro pack där ordinarie pris är 21 100-24 700 kronor.

Under säljstarten får du ett Pro pack – med bland annat ac, cd, backkamera, Bluetooth – för måttliga 9 900 kronor.

Lämna ett svar