Chevrolet Cruze – bra pris för en familjebil

GM ville ge Chevrolet en ny skepnad och en ny roll i Europa när de tog över den koreanska biltillverkaren Daewoo. Tanken var att detta skulle bli GM:s budgetmärke och att man skulle få fram modeller som såldes i stora volymer. Men efter några år sa man plötsligt stopp från huvudkontoret i USA – och valde att lämna packa väskorna och lämna Europa. Anledningen sades vara att konkurrenssituationen med märken som till exempel Kia och Hyundai blev allt för tuff och man fick problem med att hålla lönsamheten uppe i den här delen av världen. På andra håll gick det betydligt bättre, mellanklassbilen Chevrolet Cruze var för några år sedan en av de mest sålda modellerna av alla.

Och kanske förtjänade Chevrolet Cruze egentligen att bli en succé även här. När bilen, som först byggdes som sedan och halvkombi, plötsligt dök upp som kombi fanns alla förutsättningar att lyckas. Chevrolet Cruze är trevlig att köra. Styrningen är fast och fin, chassit hänger med bra i kurvorna. Man sitter fint i den här bilen, både fram och bak. Och ljudkomforten är ett snäpp bättre än hos de värsta konkurrenterna Hyundai i30 och Kia Ceed. Cruze kombi har också ett lastutrymme på 500 liter. Det är ju bra, men här är många konkurrenter nu ännu bättre.

Pigg motor

Chevrolet Cruze såldes med fem motoralternativ, tre bensinare och två dieselar. Bästa bensinaren är den 1,4-liter stora turbomotorn på 140 hästar, som också sitter i en del Opelmodeller. Det är en pigg maskin som också går ganska snålt. När det gäller dieslarna så finns en 1,7-litersmotor på 131 hk och en 2,0-litersmotor på 163 hästar. Den stora maskinen är en björnstark och riktigt kul bekantskap. Men den mindre 1,7:an ger både bättre ekonomi och bättre miljö.

Chevrolet Cruze var en aning dyrare än Hyundai i30 och Kia Ceed när bilarna var nya. Nu som begagnade är förhållandena de omvända. Cruze ligger ofta något under sina konkurrenter prismässigt. Kanske läge att göra ett klipp här?

 

PLUS

Utrymmen. Kombiversionen av Chevrolet Cruze bjuder på bra utrymmen överallt i bilen. 500 liter last räcker långt.

Priserna. Chevrolet Cruze var inte jättebillig som ny – som begagnad är det en helt annan sak. Här kan man få mycket för sina pengar.

 

MINUS

Chevrolet har övergivit Europa. Det kan göra väcka viss oro och göra de här bilarna svåra att sälja om några år. Som det ser ut nu ska det dock inte vara några problem med reservdelar till Cruze.

 

SE UPP MED

Transmissionen. Det finns en del ägare som upplevs att deras automatlådor inte fungerar som de ska, läser man på internationella forum hittar man många som drabbats. Även de manuella bilarna verkar vara känsliga – här är det kopplingen som kan ta stryk i förtid.

 

LÄS OCKSÅ: Begtips – Volvo V40 ger körglädje och många alternativ

Lämna ett svar