Bilstyling: Här kryllar det av Corvetter

Till det yttre ser verkstaden inte mycket ut för världen. Men bakom den alldagliga gula industrifasaden öppnar sig en helt ny värld, i alla fall för dem som är intresserade av klassiska amerikanska bilar.

– Ja, detta är en gammal pojkdröm, erkänner Mats Andersson när han tar emot vid entrén.

Bakom honom står en lång rad med kundbilar som är inne för service, reparationer och renoveringar. Trots att det är mitt i vintern har man även en nyinkommen Corvette -63:a med saltstänk på sidorna.

– Det är ett objekt som stått still länge, men som vi nu ska få ordning på, säger kollegan Maths Göransson som tittar upp från symaskinen.

Där håller han på med att lägga sista handen vid ett solskydd till en Impala -58, som står och glänser lite längre bort.

 

LÄS MER: Här är 13 spionbilder på nya bilmodeller

 

Känt varandra sen de var små

De båda kollegerna har känt varandra sedan barnsben och egentligen hade de inga som helst planer på att bli egna företagare. Maths Göransson gjorde karriär inom Lantmännen medan Mats Andersson avancerade inom livsmedelshandeln.

Under alla år höll de kontakten tack vare sitt gemensamma bilintresse, och när utställningspriserna började samlas på hög fick de allt mer förfrågningar från andra veteranbilsägare.

– En dag bestämde vi oss för att ge det hela en chans, vi öppnade en veteranbilsverkstad, säger Mats Andersson som menar att det var svårt att hoppa av mitt i karriären.

Att lämna en fast och välavlönad anställning för att bli småföretagare var ett risktagande, men snart visade det sig att de hoppat av i precis rätt tid.

Året var 2003 och den svenska ekonomin rullade på för fullt samtidigt som veteranbilsintresset exploderade. Sedan de slog upp portarna har det haft en full orderbok och nu känner de ingen oro över framtiden, snarare tvärtom.

– Vi har så mycket att göra att vi skulle kunna anställda fler. Men samtidigt vill vi inte bli för stora, det är inget självändamål. Det viktigaste för oss är att trivas med jobbet, säger Mats Andersson när han visar runt i lokalen.

 

LÄS MER: Sköna klassiker – här är svenskarnas pärlor

 

Rent och fräscht

Trots att de jobbar med äldre bilar finns det inga spår av oljeläckage eller smuts, verkstaden ser snarare ut som en bilförsäljningshall. Att hålla det rent och snyggt är inte bara en arbetsmiljöfråga utan även ett sätt att visa kunderna att här slarvar man inte med detaljerna.

Företaget gör i stort sett allt utom rostlagning och lackering, det är jobb som man lämnar bort till företag i närområdet. Kundjobben handlar ofta om service och reparationer likväl som ombyggnader, AC-reparationer, bilsadelmakeri och cabbyten.

– Inte sällan lämnar ägarna in bilen i samband med någon av sommarens alla veteranbilträffar, säger Maths Göransson som själv rattar en vässad Camaro -69:a på sin fritid. I familjen finns det även en Corvette -64 och en Corvette C5 -98.

Mats Andersson väljer gärna att ta en tur i sin Camaro SS 2010 medan Dennis Göransson, som är son till Maths Göransson, har en custombyggd Camaro Z06 -87.

 

Peter Fredriksson

Lämna ett svar