Begtipset: Ford B-Max

Den här lilla MPV:n saknar B-stolpar i vanlig mening, modellen har utrustats med två skjutdörrar i bak där de i stället integrerats i dörrarna.

De stora dörröppningarna gör det lätt att ta sig i och ur bilen, vilken kan tilltala både äldre med trötta kroppar och pigga småbarn som själva klättrar in till sina platser.

Ford B-Max rätt liten på utsidan, den är byggd på samma plattform som Ford Fiesta, så finns en hel del utrymmen inne i bilen.

Inga problem att färdas fyra vuxna eller klämma in två stora barnstolar i baksätet. Bagageutrymmet är dock inte mycket att hurra för.

Behöver man lasta gör man klokt i att åka själv i bilen. Baksätet och den främre passagerarstolen går att fälla till ett bra och plant lastutrymme.

LÄS MER: 10 kombibilarna med lägst ägarkostnader

Pigg på vägen och en sensationell motor

Ford B-Max ser ut att vara tråkig att köra – men skenet bedrar. B-Max är faktiskt rätt pigg på vägen, det känns ungefär som att köra en Fiesta.

Man sitter högt och har bra uppsikt runt hela bilen.

Komforten är klart acceptabel.

När B-Max släpptes 2012 var det nytt med trecylindriga motorer – och den enlitersmotor som erbjöds till B-Max blev en sensation.

Motorn, som finns i en 100 och en 120-hästarsversion, fick bland annat utmärkelsen ”Engine of the year 2012”.

Två fyrcylindriga bensinare finns också tillgängliga, en 1,4-litersmotor på 90 hk och en 1,6:a på 105 hästar. De är billigare än ecoboost-bilarna. Två dieselmotorer på 75 respektive 95 hästar finns också till modellen.

B-Max går att få med ett säkerhetssystem som Ford kallar Active City Stop, ett system som varnar och hjälper till att bromsa i vissa situationer. Detta är inte standard i B-Max, vid begagnatköp kan det vara en bra idé att undersöka om det finns med eller inte.

 

Plus

Insteget. Det är lätt att ta sig i och ur B-Max tack vare skjutdörrarna. Dessutom sitter man högt med bra överblick.

Köregenskaper. Den här bilen är mycket roligare att köra än den ser ut att vara.

 

Minus

Lastutrymmet. Detta är en liten bil – och det märks tydligt på det lilla bageutrymmet.

Knappar och reglage. Layouten i förarmiljön är minst sagt plottrig.

 

Se upp med

Förbrukningen. B-Max drar inte speciellt mycket bränsle, oavsett vilken motor man väljer. Men det finns ägare som uttryckt irritation över att bilarna drar rätt mycket mer än de angivna förbrukningssiffrorna.

Lämna ett svar