Audi A4 Allroad – så bra är den begagnad

Fyrhjulsdrivna kombibilar med lite högre markfrigång är omåttligt populära i Sverige och den mest sålda modellen i det här segmentet är naturligtvis Volvo XC70.

Men även Subaru Outback, Volkswagen Passat Alltrack och Audi A6 Allroad hittar en hel del köpare som vill vara väl förberedda för dåliga grusvägar, vargavintrar och husvagnssemestrar. Lite mindre alternativ som till exempel Skoda Octavia Scout och Saab 9-3X finns också att hitta som begagnade.

Men, med sin A4 Allroad har Audi rutat in ett eget litet hörn i bilvärlden och skapat en bil som kan bli den perfekta kompromissen.

Smidig premiumbil

A4 Allroad är mindre och smidigare än Volvo XC70 och storebror Audi A6 Allroad. Och den bjuder på mer premiumkänsla än Skoda Octavia Scout och Saab 9-3X. Samtidigt finns här acceptabla utrymmen – inga problem att resa långt med fyra vuxna om man bara visar lite god vilja.

Och komforten är väl i klass med de större konkurrenterna.

Det här är ingen terrängbil, långt därifrån. Men Audi A4 Allroad är med sin fyrhjulsdrift en bil som tar sig fram fint i de flesta situationer och som klarar sig även när vägarna blir riktigt dåliga.

Tekniken är Audis beprövade quattro med torsendifferential, som vid normal körning skickar 40 procent av kraften till framhjulen och 60 procent till bakhjulen. Om hjulen på fram- eller bakaxel tappar fäste fördelar diffen mekaniskt mer kraft till det hjulpar som fortfarande har fäste.

Men, några riktiga terrängövningar är självklart inte aktuella. Ungefär som ett par dyra designerstövlar som gör sig bättre på finpromenad än i riktig gegga.

 

QUIZ: Klassiska BMW-bilar, hur många rätt får du?

Riktigt bra komfort

A4 Allroad upplevs trots sitt vildmarksyttre och sin 37 millimeter högre markfrigång lika riktigt pigg som vanliga A4 på asfaltsvägarna. Chassit hänger med fint när det svänger och på motorvägen är komforten riktigt bra.

Bilen går tyst och lugnt. Fjädringen känns fast, men inte för hård. Små ojämnheter i vägbanan märks knappt.

Inredningen är välgjord på Audivis. Det är snyggt och logiskt, stolarna är bra och kvalitetskänslan är hög i alla material. Bilarna kan ofta köras riktigt långt innan det börjar komma missljud från några inredningsdetaljer.

A4 Allroad finns med flera motoralternativ, både bensinare och dieslar. Den vanligaste motorn är 2,0 TDI på 170 hästar, som först bara kunde kombineras med manuell växellåda. Fler alternativ kom efter hand till modellen.

Allra trevligast är en treliters dieselsexa på 240 hästar. Ljuvlig motor, men dyr och ovanlig.

Dyr men välutrustad

Allroadversionen är betydligt dyrare än vanliga A4 quattro. För dyr, kan man tycka om man tänker att skillnaderna i huvudsak handlar om några designdetaljer, en något högre markfrigång och en lite längre fjädringsväg.

Man Allroadbilarna är i regel bättre utrustade och den läckrare designen gör dem mer lättsålda än den lite mer alldagliga standardversionen av A4. Så, kanske kan det vara värt det ändå?

Lämna ett svar