100 döda i GM-bilar på grund av tändningslås

I fjol återkallade GM 2,6 miljoner bilar på grund av att flera av att flera av företagets mindre bilmodeller haft problem med tändningslåsen. På papperet låter det kanske som ett trivialt fel, men i flera fall har det gjort att viktiga funktioner som broms- och styrservo samt krockkuddar slutat fungera – under färd.

LÄS MER: Livsfarliga fel i nya bilar mycket vanliga

Minst 100 döda

GM uppskattade under fjolåret att 13 personer dött på grund av den bristfälliga konstruktionen – ett uttalande som möts av kritik från åklagarsidan.

Robert Hillard, en av de advokater som driver rättstvisten mot GM, menar att man medvetet underdrivit problemets omfattning. Nu beräknas minst 100 personer ha dött på grund av den bristfälliga konstruktionen.

– Hundra är inte ens toppen av isberget, säger Robert Hillard.

I somras rapporterade ALLT OM MOTOR att hundratals av de potentiellt livsfarliga GM-bilarna finns i Sverige. Bilmodellerna i fråga är Opel GT samt Chevrolet HHR.

Har kostat närmare 30 miljarder

Problemet har utvecklats till en av de dödligaste säkerhetsbristerna i den Amerikanska bilbranschen någonsin. Och för GM kostar det därefter. Utöver det stora antalet återkallade bilar har företaget upprättat en fond för att kompensera anhöriga till de som skadats eller dött som en följd av tändningslåsen.

Sedan dess har mer än 4300 anspråk på skadestånd kommit in, uppger New York Times. Av dem har GM hittills godkänt utbetalning för 100 dödsfall och 184 skador.

Totalt har närmare fem miljarder kronor satts undan till fonden, men att återkalla bilarna har blivit desto dyrare. Den notan landade på drygt 25 miljarder kronor.

BILKLIPP: Se när budgetbilen får betyget 0 i krocktest

Lämna ett svar