VW Golf Sportsvan: Gott om plats för alla

För att attrahera barn­familjerna – som ju i stort sett alla biltillverkare siktar in sig på – och tvätta bort gubbstämpeln ska nya namnet andas sportighet och rymlighet.

Så sportigt är den väl inte, även om den är snygg utan att sticka ut, andas kvalitet och är tyskt välartad och trygg på vägarna runt ett försommarkulet Nice.

Rymligheten är det bättre ställt med:

Gott om plats för bagaget, 74 liter mer än i föregångaren, men med fällt baksäte blir lastytan inte plan.

Gott om plats för de åkande, inte minst bak där sätet är skjutbart 18 centimeter. Sportsvan är 13,4 centimeter längre än föregångaren Golf Plus, 8,3 centimeter längre än moderbilen Golf, men drygt två decimeter kortare än Golf kombi.

Och det är gott om plats i höjden också, även för en gubbe med hatt.

Lätt insteg

Sportsvan är nästan på millimetern lika hög som företrädaren, men 12,6 centimeter högre än senaste Golf, som kom i fjol, och 11,7 centimeter högre än Golf kombi. Det gör insteget lätt och översikten god genom de stora glasytorna.

Annars är trion Golf, Golf kombi och Golf Sportsvan identiska, byggda på den flexibla MQB-plattformen, som även används av koncernsyskonen Audi, Seat och Skoda, med gemensam interiör, samma teknik, samma manuella och ­automatiska sjustegade DSG-växel­lådor och samma snåla motorer, som blivit upp till 20 procent snålare än de som satt i Golf Plus.

Snålaste dieseln är 1,6 TDI Blue­motion/110 hk (234 000 kronor) som drar 0,36 liter/mil, snålaste bensinaren och förväntade bästsäljaren är 1,2 TSI/110 hk (194 900 kronor) som drar 0,51 liter/mil.

Säljs naken

Tyvärr ska Golf Sportsvan ­säljas lika naken som Golf och andra ­bilar i Volkswagen-koncernen, som valt att låta kunden avgöra utrustningen, men självfallet handlar det om att hålla nere baspriserna.

Klimatanläggning ingår till exempel i ett paket för 9 500 kronor. Det är ett tillval som förvisso de flesta Golf-­köparna väljer, men nog borde i alla fall klimatanläggningen vara standard.

Säkerhetssystem, som autobroms, ­filkörningshjälp och döda-vinkel-­varning, finns också bara i ett paket för 13 800 kronor.

Av det borde, i alla fall autobroms i låga farter (under 30 km/tim), vara standard, som det faktiskt är på VW-knatten Up.

Lämna ett svar