Volvos vd varnar för utveckling i Ryssland

Det är i branschtidningen Automotive News som Volvos vd Håkan Samuelsson kommenterar bilföretagets satsningar på 2015 och vad som kan påverkar bilförsäljningen. Samuelsson är säker på att Volvo ska sälja bra i Kina och USA men Europa är ett stort frågetecken.

– Europa är en svårbedömd marknad. Det är många problem, Ryssland, Ukraina, euron, södra Europa och Frankrikes långsamma tillväxt. Det är många frågetecken men jämfört med de senaste två till tre då vi hade negativ tillväxt ser vi en stabilare marknad.

”Hoppas på sunt förnuft”

Läget i Ryssland oroar Samuelsson men han ser ingen anledning till att Volvo ska dra sig ur landet.

– Vi håller vår marknadsandel på en minskande marknad, men det är inte hela världen.

Om Ryssland väljer att stoppa import av bilar ligger Volvo illa till. Flera av konkurrenterna har egen tillverkning i landet och påverkas inte lika hårt av ett handelskrig som en följd av konflikten i Ukraina.

– Jag hoppas att ryssarna tänker sig för två gånger innan de ger sin in i ett handelskrig, jag hoppas att sunt förnuft ska råda. Men det viktiga är ifall det eskalerar och om det påverkar Europas ekonomi på något sätt, då pratar vi om något mycket allvarligare.

Stora utvecklingen i USA

Under 2015 vill Samuelsson se fortsatt ökad försäljning i Kina och Europa men det är i USA som den stora utvecklingen ska ske.

– Vi vill växa på alla marknader. Vi kanske inte kommer att se samma tillväxt i Kina som i år, plus 36 procent. I USA visste vi att vi skulle få det svårt i år men från och med nästa år ska vi se en ökning år för år.

Enligt Håkan Samuelsson kommer det att krävas uthållighet i USA. Först om tre, fyra ska Volvo vara bland topp-fem av premiummärkena i USA. I dag rankas Volvo först på tionde plats.

– Det är inte gjort över en natt. Du måste öka försäljningen och få nöjda kunder, bygga kännedom om varumärket och allt annat. När det sätter fart går det att nå högre mål.

Volvo har som uttalad målsättning att en dag exportera bilar från Kina till USA och det tack vare att Volvo bygger helt egna fabriker i Kina. Det kan också bli Kina-byggda bilar i Europa.

– En specialmodell kan jag inte utesluta men det är ingen som finns på vår lista just nu.

Lämna ett svar