Volvos plan: Kinabilar ska exporteras till USA

Redan för ett år sedan kunde ALLT OM BILAR berätta att Volvos vd Håkans Samuelsson hade tankar på att exportera bilar från fabrikerna i Kina till USA, en marknad som både Samuelsson och Li Shufu, ordförande för Volvo Personvagnars ägare Geely, tidigare pekat ut som ett viktigt mål för Volvo.

Volvos informationsavdelning dementerade då uppgifterna från Samuelsson – men nu bekräftar Volvos globala presschef David Ibison för Reuters att det finns planer på att exportera bilar från Kina till andra marknader. Enligt Ibson ska det dock ännu inte vara bestämt till vilka marknader och exakt när det kommer att ske.

Kostar pengar

De satsningar som Volvo står inför kommer att kosta pengar. Och Li Shufu och Geely fortsätter att lägga in medel i den svenska verksamheten. Dagens Industri uppger att det förra året kom 293 miljoner kronor i aktieägartillskott. Pengarna kom enligt DI via Shanghai Geely Zhaoyuan International Investment Co Ltd och innebär att det kinesiska moderbolaget på två år har stärkt upp aktiekapitalet i Volvo med nära 2,1 miljarder kronor.

2013 redovisade Volvo Car Group en vinst på 1,1 miljarder kronor. Det är två miljarder mer än året innan.

Lämna ett svar