Volvo V40 med nya motorn: Så bra är bilen

Vad är nytt med Volvo V40?

– Den stora nyheten är Volvos nya fyrcylindriga motor som man har tagit fram på egen hand. Jag kör Volvo V40 med en 190 hästars D4 som är supersnål. Förbrukningen är 0,33 liter per mil med manuell växellåda, och utsläppen är 85 gram per kilometer.

– Det som gör att Volvo har tagit fram de nya VEA-motorerna är utsläppsgränserna i EU. Volvo har gjort motorerna själva och det är dyrt för en liten biltillverkare. De finns redan i S60, V60, XC60, V70 och S80, och nu även i V40.

– Volvo byter successivt motorerna i sina modeller till 2015. Motorerna ska även elektrifieras, och vi utgår från att det kommer mindre trecylindriga motorer så småningom. Då blir det väldigt låg förbrukning.

– Grundpriset för Volvo V40 med D4-motorn är 278 000 kronor och bilen kommer efter sommaren.

Hur är bilen att köra?

– 190 hästar i en diesel är som en GTI, sportigt och häftigt. Vi kör bilen med åttastegad automatlåda, som ersätter den sexstegade. Då är utsläppen 106 gram per kilometer och prislappen 297 700 kronor.

– Växellådan känns inte alldeles harmonisk, men motorn passar V40 bra och är en riktig värstingmotor i den här bilen.

Är det här ett bra köp?

– Ja, för den som vill ha en motorstark bil och samtidigt vara miljöklok. Men den är övermotoriserad, själv skulle jag vänta på en mindre motor även om 0,33 liter per mil är en förbrukning som ingen matchar i den här klassen.

Lämna ett svar