Volkswagen Passat: Det trygga begköpet

Passat har varit ett viktigt varumärke för Volkswagen under många år. Den första bilen med det namnet dök upp redan för 40 år sedan och har hängt med sedan dess. Sedan 2010 är Volkswagen i gång och bygger den sjunde generationen av modellen.

Det finns gott om begagnade Passat generation sju till salu, men de är fortfarande rätt dyra. Kan eller vill man inte lägga så mycket pengar på en bil kan generation sex vara ett bra alternativ.

Den här bilen presenterades 2005 på bilsalongen i Genève och dök upp i Sverige senare samma år. ­Bilarna skiljer sig en hel del från generationen innan. De är för de första större, med bättre innerutrymmen och mer plats för bagage.

Sticker ut

Utseendet förändrades ovanligt mycket – Volkswagen brukar vara försiktiga här. Passat generation sex är en bil som sticker ut mer med en helt ny akter och en stor ­triangelformad grill i fronten.

VW har många gånger hyllats för sina motorer. Och till Passat fanns flera fina alternativ. De van­ligaste här i Sverige var den snåla dieseln 2,0 TDI på 140 hästkrafter och bensinaren 2,0 FSI, som bjöd på 150 hästar.

Senare utgick tvålitersbensinaren och ersattes med en 1,8-litersmotor på 160 ­hästar. Ännu kraftfullare maskiner fanns också, som en två­liters turbomotor på 200 hästar och en V6:a på 250 ­hästar.

Ägarna nöjda

Många Passatägare är och har varit nöjda med sina bilar. Visst har vissa exemplar drabbats av fel – det finns ännu inga perfekta bilmodeller i världen. Men den sjätte generationen av VW Passat har ett rykte om sig att vara en pålitlig och trygg vagn.

VW Passat är byggd för att vara bra – inte för att väcka några passionerade känslor. Även om den är roligare att köra än sin konkurrent Volvo V70 så är det här inte någon glädjemaskin.

Och inredningen är kanske inte heller den roligaste i klassen. Visst, materialen ger ett gediget intryck och knappar och funktioner är sällsynt logiskt utformade. Men det saknas personlighet, intrycket är en aning sterilt.

Nöjer man sig med en bra och funktionell bil och struntar i att jaga kickar bakom ratten är den sjätte generationen av VW Passat ett utmärkt val.

Lämna ett svar