Vätgas ger Toyotas kontor ren ström

Samtidigt som Toyota satsar stort på bränslecellsbilar implementerar de den avancerade tekniken även i vardagen. Till Toyotas amerikanska huvudkontor i Los Angeles levererar nu en gigantisk bränslecell hela 1,11 megawatt, lika mycket som 765 amerikanska villor förbrukar. Strömmen från bränslecellen täcker ungefär hälften av Los Angeles-kontorets strömförbrukning under de allra varmaste dagarna, vilket innebär att utsläppen av koldioxid minskar med upp till 1 500 ton under maxförbrukning på sommaren.

Samma som i bilarna

Kontorets bränslecell är av samma typ som används i Toyotas kommande bränslecellsmodell.

– Denna typ av bränslecell kan slås på och av mycket snabbt, vilket gör den mycket väl lämpad för stationärt bruk vid huvudkontoret. Detta för att säkerställa snabb tillgång till el just när energibehovet är som störst, säger ansvarige Mark Yamamuchi,

Jämfört med Sverige är infrastrukturen för vätgas något bättre utvecklad i USA, vilket gör att Toyota kan dra nytta av befintliga ledningar för leveransen av gasen till kontoret. Samtidigt meddelar Toyota att deras amerikanska finansbolag ekonomiskt stöder utbyggnaden av tankställen för just vätgas. Målet är 100 stationer inom ett par år.

 

Vätgasbilar snart här

Även om tankställena för vätgas är högst sällsynta i Sverige finns tekniken i ett flertal bilar. Hyundai har en bränslecellsdriven ix35 och Mercedes har tidigare haft en vätgasdriven version av förra generationens B-klass.

Lämna ett svar