Uppfann den utskällda nollvisionen – prisas

Det är Motormännen som i år ger priset ”Årets Hjulklapp” till Claes Tingvall.

Det finns ingen enskild person i modern tid som har betytt så mycket för att få ner olyckorna i den svenska trafiken som Claes Tingvall. Hans gedigna arbete med nollvisionen och hans införande av 2 + 1-vägar har bidragit till en rejäl minskning av både dödolyckor och svåra olyckor på de svenska vägarna, säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen.

”Unikt trafiksäkerhetsarbete”

Så här lyder motiveringen: Nollvisionen lanserades redan 1995. Arbetet har inte varit en resa utan hinder, men han har löst det med ny kunskap, separerade vägar och ibland med sänkt hastighet. Hans vision påbörjade ett unikt, innovativt och systematiskt trafiksäkerhetsarbete som samlat företag, organisationer och myndigheter kring en gemensam framtidssyn som bidragit till färre trafikolyckor.

”Många tyckte vi var galna”

– Det känns jätteroligt att få Årets Hjulklapp. Jag är väldigt stolt, men jag ser detta som en kollektiv utmärkelse där jag representerar en kultur och ett synsätt. När vi började för 20 år sedan var det många som tyckte att vi var galna. Nu är våra tankar helt accepterade och har spridit sig runtom i världen, vilket är mycket roligt, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Lämna ett svar