”Tuffa utmaningar väntar Volvo”

Minskade kostnader på 1,5 miljarder kronor och en oväntat hög vinst – trots att Volvo enligt Håkans Samuelsson är inne i ett av de största investeringsprogrammen i bolagets historia. Men Volvo kan ännu inte pusta ut. Ska bolaget generera vinster också 2014 och 2015 krävs ordentliga krafttag.

 För att lyckas framöver måste Volvo fortsätta att öka sin försäljning i Kina. Och de måste göra bättre ifrån sig än de övriga premiumtillverkarna, vilket betyder en tillväxt på någonstans mellan 20 och 50 procent. Det kan bli tufft, de kinesiska bilköparna blir allt mer medvetna och kommer inte att nöja sig med de åldrande bilmodellerna länge till.

 Bilmarknaden i Europa är fortfarande svag, men den nedåtgående kurvan har planat ut, hävdar de flesta biltillverkarna. Och här gäller det att hänga i när det väl vänder uppåt. Kanske kommer den totala försäljningen att öka redan i år.

 USA är en tredje och mycket viktig marknad för Volvo. Siffrorna för januari och februari var ingen munter läsning för Samuelsson eller för ägaren Geely. Här måste det vända snabbt och det enda Volvo har att komma med är V60, som nyligen lanserades i USA.

Nyckeln till framgång är de nya modeller som Volvo har i sin pipeline. Först ut är den stora suven XC90, en bil som är absolut nödvändig för att den svenska biltillverkaren ska nå de volymer man behöver på andra sidan Atlanten. Den nya bilen kommer att visas i september månad. Sen är det kort därefter dags för V70, S80, S60, V60 och XC60.

Modellerna kommer att stå där i bilhallarna, tre lovande konceptbilar har redan visats upp. Och det nya designspråket har hyllats av internationell motorpress. Men att bygga några snygga bilar räcker inte – de måste vara bra också. Så pass bra att de på allvar kan plocka kunder från de tyska premiumjättarna Audi, BMW och Mercedes.

Det blir en verklig utmaning.

Lämna ett svar