Trenden: Allt fler väljer att köpa bil på nätet

När vi ska köpa ny bil vänder vi oss fortfarande främst till återförsäljaren för att få informationen vi behöver. 55 procent vänder sig till bilhandlaren i första hand, men den uppkopplade generationen, födda mellan 1980 och 2000, har så stor vana vid att handla på nätet att även bilköpen allt oftare görs online.

Hälften av personerna i den uppkopplade generationen kan tänka sig att köpa bilen online, jämfört med 44 procent i andra åldersgrupper. Att köpa bil på nätet är populärast i tillväxtländer som Kina, där 61 procent kan tänka sig ett bilköp online, jämfört med 34 procent i USA.

– E-handel blir snart en faktor även i branscher som bilhandeln, där företagskunder och yngre köpare leder vägen. Vi kommer successivt att se biltillverkare och återförsäljare möjliggör att en allt större del av bilköpet kan äga rum online, säger Håkan Erander, ansvarig för bilindustrin på Capgemini Consulting.

Krav på uppkoppling

Den digitala tidsåldern gör också att det ställs allt högre krav på bilarnas uppkopplade funktioner. 43 procent förväntar sig att bilen ska ha samma funktioner som de brukar ha i sitt öriga vardagsliv. Bland annat vill man ha tjänster som talar om var bilen är, trafikinformation och hur bilen mår.

Sociala medier som Facebook och Twitter är numera en viktig informationskälla för bilköparna. 73 procent säger att positiva kommentarer om en bil eller ett bilmärke påverkar köpet. Dessutom förväntar sig 85 procent att man ska kunna interagera med bilförsäljare och biltillverkare via sociala medier.

Lämna ett svar