Toyota satte rekord på banan – med en Prius

Nej, 20 minuter och 59 sekunder är inte en imponerande bantid på Nürburgrings 20,8 kilometer. Faktum är att Toyota Prius under den tiden hade blivit varvad flera gånger om – ifall den körts mot någon av världens supersportbilar.

Men på en punkt hade Priusen fullkomligt pulvriserat även superbilar som är värda åtskilliga miljoner kronor. Hybridbilen satte nämligen ett imponerande rekord under varvet – en bränsleförbrukning på 0,04 liter per mil. Det är så klart långt under bilens deklarerade förbrukning på 0,21 liter per mil.

Höll sig till reglerna

Under varvet såg Priusen till att hålla sig till de gällande reglerna på Nürburgring, nämligen att alla bilar måste köras i minst 60 kilometer i timmen. Bakom ratten satt motorjournalisten och experten på japanska bilar Joe Clifford.

Bilen kördes på el hela vägen, förutom på en kort sträcka vid en uppförsbacke där bensinaren var tvungen att starta och ge understöd. Om inte det hade hänt tror Toyota att man hade nått siffror på 999,9 mpg, vilket motsvarar otroliga 0,03 liter per mil och är det bästa som kan visas av mätutrustningen.

Lämna ett svar