Toppsäkra i Europa – underkända i USA

I Europa görs krocktester av institutet EuroNCAP. Krocktesterna sker enligt en noggrant bestämd mall och alla bilar krockas på samma sätt med hjälp av en krocksläde.

I takt med att betygen från testerna blivit allt viktigare i marknadsföringen av nya bilar och tillverkarna byggt bilar för att de ska klara testerna så bra som möjligt.

Testerna är olika

Men testerna i europeiska EuroNCAP skiljer sig åt från testerna som utförs av amerikanska IIHS. Främst gäller det ett så kallat ”small overlap test” där en bil krockar med fronten mot en barriär. I Europa krockar bilen vid 40 procent av fronten – alltså lite åt sidan från mitten. I USA görs de testerna men också ett test där bilen krockas vid 25 procent av fronten, alltså ungefär rakt framför föraren.

Resultaten är skrämmande.

Högst betyg här – underkända i USA

Bilar som får högsta betyg av EuroNCAP – fem stjärnor – får underkänt av IIHS. Som exempel nämner Motormännens tidning Motor Fiat500L, Toyota RAV4, Nissan Juke och Audi A4.

Trafiksäkerhetsverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall, som varit ordförande i EuroNCAP, säger så här till tidningen Motor angående de olika resultaten och IIHS:s egna tester:

– Det är inget tokigt test, även om det inte liknar den verkliga världen så mycket. Vi i Europa har tittat mer på säkerhet på exempelvis fotgängare och pisksnärtskador. Den typen av krocksituationer som amerikanerna tittar på är allvarliga men inte lika ofta förekommande. Sedan ska vi vara glada att de gör en annan grej, bilarna är ändå globala.

Lämna ett svar