Svensk talang får hjälp till formel 1

Felix Rosenqvist har i flera säsonger övertygat bland världens F3-förare. Men det var segern i helgens F3-lopp i Macau – som brukar kallas F3 VM – som var Rosenqvists stora internationella genombrott.

Tävlingen i Macau har vunnits av stora F1-stjärnor som Ayrton Senna (1983), Michael Schumacher (1990) och David Coulthard (1991). Svenske Rickard Rydell vann 1992, då med bland annad Jacques Villeneuve på tredje plats. Förare som Jenson Button, tvåa 1999, Björn Wirdheim, trea 2001, Heikki Kovalainen, tvåa 2002, Sebastian Vettel, trea 2005 har misslyckats med att vinna.

Svårt lopp att vinna

F3-loppet i Macau anses vara mycket svårt att vinna då världens alla F3-talanger vet hur viktigt det är för framtiden att vinna tävlingen.

Felix Rosenqvist dominerade loppet och vann såväl kval som lopp i övertgande stil. Och direkt efter tävlingen kallades han till Mercedes racinghögkvarter i Tyskland. Rosenqvist har kontrakt med Mercedes och tävlade för teamet Mucke Motorsport och med en Mercedes-motor i Macau.

Förra hösten var Felix Rosenqvist nära att ta en plats i Mercedes DTM-team men han föll bort i den allra sista gallringen.

”Han klarar mentala pressen”

Nu ska Stefan ”Lövis” Johansson hjälpa Rosenqvist att ta nästa steg i karriären.

– Om du tar alla unga förare vid en speciell nivå i racing så är de alla väldigt jämna när det kommer till ren fart på banan, säger ”Lövis” till brittiska Autosport.

– För att vara ärlig, det är ingen som vet hur bra en F3-förare är förrän de har slängts in i hetluften med alla de andra talangerna.

Det är då det visar sig hur bra den mentala styrkan är. Macau var ett bra bevis på att han klarar pressen, det har funnits tusentals riktigt bra förare men bara ett fåtal bra tävlingsförare.

”Krävs stora pengar”

Felix Rosenqvist tar segern med större lugn.

– I grunden har inget förändrats för mig. Det krävs stora pengar i motorsport och just nu har jag inte de pengarna, säger Rosenqvist.

Nästa steg från F3 är GP2 eller Formel Renault 3,5. Men Rosenqvist kan också få en plats i Mercedes DTM-stall eller möjligen följa i en annan svensk racerförares hjulspår. Björn Wirdheim imponerade även han i Macau, 2001, men när F1-dörren stängdes för Wirdheim efter ett testkontrakt med Jaguar fortsatte han karriären i Japan.

Lämna ett svar