Suzuki Swift sport: En av roligaste i klassen

Egentligen är inte det här någon ny bil, Suzuki Swift Sport har funnits i tredörrarsversion ett tag. Men nu när den får bakdörrar blir modellen plötsligt en praktisk vardagsvagn och inte bara en rolig leksak. Nu stuvar man med lätthet in barnen i baksätet för transport till skola och dagis. Och nu kan man även erbjuda vuxna passagerare skjuts därbak, det finns gott om plats.

Den lilla bilen är mycket lätt att manövrera i tät trafik. Modellen fungerar också alldeles utmärkt för lite längre transporter på motorväg, man sitter tillräckligt bekvämt och bullernivåerna är helt klart acceptabla.

Som en kalv på grönbete

Det är dock när man kör Swift Sport lite hårdare som den på allvar kommer till sin rätt. Bilen är naturligtvis inte byggd för att köras på racerbana, fjädringen är för mjuk och bromsarna inte riktigt dimensionerade för att klara den extrema påfrestningen som några timmars bankörning innebär. Men när vi tar ut femdörrarsversionen av Swift Sport på testbanan Test Track 1 utanför Arlanda är det som att se en liten kalv som för första gången får komma ut från ladugården och möta vårsolen.

Styrningen är direkt och bilen upplevs som välbalanserad och lättkörd. Swift Sport känns lätt, den dansar lekfullt genom tajta kurvor och som ­förare känner man snabbt förtroende för ­bilen. Den klena motorn då? Nej, nej – 136 hästar har ­sällan känts så mycket som just här. Den lilla ­maskinen låter sig varvas ordentligt och bjuder på både fartkänsla och välljud.

Bra utrustning

Suzuki Swift Sport säljs bara i en utrustningsnivå – och den är riktigt bra. Här finns bland annat en automatisk klimatanläggning, en stereo med bluetooth (låter rätt okej), elhissar runtom, navigator, farthållare, sportstolar, läderklädd multifunktionsratt, 17-tumsfälgar och Bi-xenonlampor.

När det gäller ekonomin finns det dock få som slår Suzuki Swift Sport på fingrarna.

För 169 900 kronor får man en praktisk och ­välutrustad bil, som man samtidigt kan ha ­roligt med på en racerbana om man nu är lagd åt det ­hållet. Dessutom går det att köra bilen någorlunda snålt – i alla fall om man jämför den med riktiga sportbilar. 6,4 liter per tio mils blandad körning ska den dra.

Lämna ett svar