Subaru Legacy: Bra pris för mångsidig bil

Subaru förknippas ofta med robusta bilar, byggda för att klara av riktigt dåliga vägar. Och visst, den japanska biltillverkaren har fyrhjulsdrift i alla sina modeller och det är få som slår Subaru på fingrarna i vinterväglag eller på leriga vägar på landet.

Men Subaru är mer än bara framkomlighet. Tittar man på den senaste versionen av Subaru Legacy som lanserades i oktober 2009 upptäcker man snabbt att den också har helt andra kvaliteter.

Legacy har blivit en sofistikerad bil, den upplevs som elegant och välbyggd. Komforten är bra och man sitter riktigt skönt på alla platser i bilen. En riktig långfärdsvagn.

Rolig att köra

Samtidigt är bilen rolig att köra. Syrningen känns pigg och chassit hänger med bra när det provoceras.

Subaru använder sig av boxermotorer i sina bilar. Och den första dieselversionen kom till Sverige 2007. Den var efterlängtad – men blev det en kalldusch för många. Maskinen hade en del barnsjukdomar och flera ägare fick uppleva motorhaverier. Motorer tillverkade efter maj 2008 är ett betydligt tryggare köp.

I testbilen känns motorn pigg och vridet är bra. Perfekt motor för den som ofta kör långt eller som ofta drar tunga släp. Förbrukningen är klart acceptabel, vi håller oss kring 0,55 liter per mil på landsvägen.

Bättre inredning

I och med den nya versionen som kom i slutet av 2009 blev inredningen också bättre och snyggare. Har man turen att hitta en bil med skinn känns den rentav lite lyxig. Allt är praktiskt och funktionellt, dock så finns här – som vanligt när det gäller Subaru – rätt mycket plast. Kan man leva med det så har man här en riktig pärla till bil.

Subaru har i regel ett mycket bra andrahandsvärde, det här verkar vara bilar som folk ogärna släpper ifrån sig. När det gäller senaste versionen av Legacy sedan har de dock börjat krypa neråt och ligger nu en bra bit under vad man får betala för en kombi. Runt 140 000 kronor får man betala för en årsmodell 2010 med dieselmotor och under 10 000 mil på mätaren. Det är bra för en så här pass mångsidig bil.

Lämna ett svar