Sofia Helin: Jag både älskar och hatar bilen

Tv- och filmdeckare har allt som oftast starka kopplingar till sina fordon. Det blir inte sällan en förlängning eller förstärkning av deras personligheter. John Thaws bildade kommissarie Morse körde till exempel en Jaguar (1960 Mark II Jaguar) som han vårdade minutiöst, Roger Moores playboy Simon Templar en Volvo (1962 P1800) och Steve Mcqueens Bullit (1968 Ford Mustang 390 GT 2+2 Fastback).

Bilarna som synts på vita duken och i rutan har inte sällan tänt drömmar hos åskådarna om att ”någon gång ska jag äga en sån!” och blivit en sorts huvudrollsinnehavare på egen hand. I modern tid är Saga Noréns Porsche definitivt en värdig representant. Serien Bron har satt en ny standard för skandinavisk noir och i den grå-bruna färgskalan sitter den jägargröna bilen en självklar smäck.

Manusförfattaren Hans Rosenfeldt hade ingen speciell bil med i sin text till första säsongen.

– Det var produktionsdesignern och vår regissör som bestämde det. I manus stod det inget om vad hon skulle köra.

Saga Norén i Bron är minst sagt speciell. I Sofia Helins rolltolkning har karaktären fått lite kantiga och asociala drag. Hon går sin egen väg och har inte tid med gullegull och sociala konventioner.

Manusförfattaren menar att bilen rimmar väl med hennes personlighet.

– Jag tycker det är ett fantastiskt bra val. Den sticker verkligen ut och man får aldrig riktigt reda på hur hon har fått tag på den. Och hon visar inget större motorintresse. Det är en gåta varför hon har den men det är någon man får sitta och fundera på.

I tredje delen av serien, som är under inspelning i Malmö just nu, har hennes danske parhäst Kim Bodnia tackat nej till att medverka. Men eftersom han körde en typisk familjevan är det knappast något som bilentusiaster kommer att sörja.

Men intresset för Sagas Porsche har varit desto större. Bilen fick till exempel följa med till London och festivalen Nordicana, på temat nordisk fiktion och film, tidigare i år. I flera diskussionstråder på nätet har Porschen varit ett kärt diskussionsämne.

Klart är i alla fall att det rör sig om en Porsche 911 S med 2,7 liters motor på 164 hästkrafter. Det vet mannen som tog den till Sverige, Hans Hedberg, testchef på Teknikens värld.

– Jag var över med några killar i USA som letade bilar när jag fick syn på den där jägargröna bilen i San Francisco. Det var kärlek direkt, säger Hans Hedberg som köpte bilen och tog hem den till Sverige 2009.

Ett år senare la han ut den till försäljning och produktionsbolagets scenograf hörde av sig.

Numera får Hans hedberg, precis som alla andra, följa Porschens rörelser på TV även om han medger att han skulle vilja äga bilen igen.

– Man blir lite extra varm varje gång man ser scener med bilen, säger Hans Hedberg som menar att konnässörerna verkligen har fattat det unika med hans bil.

– Den har ju blivit superhaussad worldwide!

Sofia Helin rattar själv Porschen i serien och har kommenterat bilen på följande sätt i The Guardian.

– Den är hemsk. Jag hatar bilen…eller jag hatar den inte, jag både älskar och hatar den. Grejen är att den är så svår att köra. Växlarna är väldigt känsliga.

Lämna ett svar