Skodas satsning: Ska bygga större modeller

Skoda har nu fått tillgång till Volkswagengruppens skalbara plattform MQB, som redan ligger till grund för många modeller från koncernen – bland annat storsäljaren Volkswagen Golf.

Det har befarats att användandet av en och samma plattform till flera varumärken och modeller skulle sudda ut skillnaderna mellan olika bilar och tvinga tillverkarna att kompromissa med sina särarter. Det tillbakavisar Skodas Frank Welsch i en intervju med Autocar.

Mer flexibilitet

– Bytet till MQB-arkitekturen begränsar inte Skoda. Det ger oss i stället mer flexibilitet att bygga specifika bilar. Om vi ska ha starka varumärken inom VW-gruppen måste vi hålla oss till våra olika filosofier, säger han.

Ett viktig värde Skoda är utrymmen. Frank Welsch avslöjar i intervjun att nästa generation av den stora modellen Superb, i dag en av modellerna i sitt segment som har bäst utrymmen i baksätet, kommer att bli ännu större.

Enligt Welsch kommer nya Superb att få en längre hjulbas än Volkswagen Passat och samtidigt vara kortare än fem meter.

Också Yeti blir större

Welsch berättar också att Skoda kommer att visa upp nästa Superb inom de närmsta sex månaderna.

Även Yeti, som inte heller är så långt ifrån ett generationsskifte, kommer enligt Welsch att få bättre utrymmen. Bilen kommer förmodligen att bli cirka tio centimeter längre för att man ska kunna förbättra benutrymmet och bagageutrymmets storlek.

Lämna ett svar