Skoda Octavia: En billig och praktisk bil

Skoda Octavia dök upp som 1998 års modell för första gången. Och det gick rätt snabbt att fånga de svenska bilköparnas intresse. Det som främst lockade var kombinationen av funktionalitet och en prissättning på Octavia som få konkurrenter kunde matcha.

Den andra generationens Octavia kom 2005 och den är på många sätt lik sin föregångare. Mycket av tekniken – ja typ allt – har lånats från Volkswagen Golf. Octavia har dock en större kaross och bjuder på mycket bättre innerutrymmen, framför allt i baksätet, och ett lastutrymme i toppklass. Dessutom var prislappen fortfarande trevlig. Kombin var mest populär, och det gäller i minst lika hög grad nu när bilarna är begagnade.

Bil att lita på

Skoda Octavia har visat sig vara en mer än en billig och praktisk bil. Det har med åren också blivit tydligt att detta är bilar att lita på, den tekniska kvalitén överträffar det man hade kunnat förvänta sig av en så här billig bil. Dessutom håller sig karossen fräsch och rosten verkar ha svårt att få fäste här.

Naturligtvis märks det låga priset av och kanske är det på inredningen man upplever det som tydligast. Här är känslan billigare än Volkswagen och utrustningsnivåerna är förhållandevis låga. Komfort och körglädje är visserligen okej, men här går det inte att jämföra andra generationens Octavia med dyrare konkurrenter. Dessutom ser bilen tråkig ut, det blev dock lite bättre i samband med en facelift modellåret 2009.

Det finns ett stort antal motorer att välja på när det gäller Skoda Octavia. Här finns bensinare från 100 till 200 hästar och dieslar på mellan 105 och 140 hästar. En av de maskiner som passar bäst i modellen är 2,0 FSI på 150 hästar. Det gör bilen rätt pigg, samtidigt som bränsleförbrukningen hålls nere på rimliga nivåer.

Lämna ett svar