Så vill biljätten göra nya delar – av ketchup

Vissa delar i framtidens Fordmodeller kan vara gjorda av tomatskal. Ford och Heinz avslöjar nu i ett gemensamt pressmeddelande att man eventuellt kan utveckla en ny sorts plast med hjälp av gamla tomatskal som blivit över från Heinz ketchupproduktion.

Den nya plasten innehåller i så fall ingen olja, utan framställs med hjälp av fibrer i tomatskalen. Plasten kan sedan användas till bland annat kabelfästen, små behållare och andra smådelar i bilar, om det visar sig att den är lämplig för användning i fordon.

Två miljoner ton tomater

Heinz använder två miljoner ton tomater om året i sin produktion. Nu vill man försöka återvinna tomatskalen, snarare än att låta dem gå till spillo.

Ford har sedan tidigare flera naturliga material i sina bilar. Bland annat använder man återvunnet material från kokosnötter och bomull i mattor och säten.

Ford inledde samarbeten med Heinz, Coca-Cola, Nike och Procter & Gambler för två sedan. Syftet är att utveckla helt växtbaserade plaster, vilket ska leda till en miljövänligare tillverkningsprocess när man bygger bilar.

Lämna ett svar