Så ska Audi spara 900 miljoner liter bränsle

Audi har utvecklat ett nytt system för att ansluta bilen till trafikljusen. Systemet använder sig av bilens internetanslutning för att koppla upp sig mot nätverket av trafikljus via en centraldator i staden eller landet. Det gör att systemet kan analysera när signalerna från trafikljusen kommer att ändras.

På så sätt kan bilen tala om för förare som närmar sig ett rödljus vilken hastighet han eller hon bör hålla. Genom att hålla rätt hastighet kan förare i bästa fall helt slippa stanna, vilket sparar bränsle.

Startar nedräkning

Om föraren ändå har tvingats stanna kan systemet känna av när trafikljuset ska byta till grönt nästa gång. Då startar en nedräkning. Om bilen har start- och stopsystem ser systemet till att motorn slås på fem sekunder innan bytet till grönt.

Audi har räknat ut att systemet kan minska koldioxidutsläppen med 15 procent, och att det skulle kunna spara 900 miljoner liter bränsle om det introducerades i hela Tyskland.

Enligt Audi är systemet serieproduktionsklart och kan i teorin installeras i alla nya Audi-bilar. Systemet har testats i Las Vegas, Berlin och Verona.

Lämna ett svar