Så mycket betalade Ericsson för F1-platsen

Enligt uppgifter i branschtidningar fick Ericsson platsen efter att hans sponsorer lagt upp ett förskott på närmare 90 miljoner kronor.

Affären var i hamn under USA:s Grand Prix där också Ericsson presenterades som försteförare i teamet.

Dessutom ska Ericsson bidra med ytterligare närmare 30 miljoner kronor för nästa säsong.

Totalt ska alltså Marcus Ericsson betala cirka 120 miljoner kronor för en säsong i Sauber-stallet.

Det vanliga i F1-depån är att sponsorkontrakten består både av rena pengar och av affärskontakter som värderas av de två parterna.

Får sällskap av andreförare

Marcus Ericsson får också en teamkompis som bidrar till stallets ekonomi för 2015.

Saubers reservförare Guido van der Garde, med klädmärket McGregor som stor sponsor, uppges ta platsen som andreförare i teamet, trots att Adrian Sutil har kontrakt med Sauber även för säsongen 2015.

29-årige van der Garde fick lämna sin plats i Caterham efter säsongen 2013 – då för att ge plats för Ericsson i det teamet.

Flera tidningar, bland annat tidningen Blick från Schweiz som avslöjade Ericssons nya deal med Sauber, uppger att Guido van der Garde blir andreförare i stallet.

Två får gå från Sauber

Att Sauber plockar in två nya förare betyder att mexikanen Esteban Gutierrez och tyske Adrian Sutil får se sig om efter nytt jobb efter årets sista lopp. Sutil sitter på ett kontrakt med Sauber men stallets inkomster från Ericsson och van der Garde räcker till för att köpa ut Sutil.

Nu kan både Gutierrez och Sutil ändå bli kvar i F1. Det nya amerikanska stallet Haas ska tävla 2016 och letar efter rutinerade förare till sin debutsäsong.

Nytt från F1-depån är också att Fernando Alonso är mycket nära att offentliggöra sitt nya kontrakt med McLaren.

Alonso lämnar Ferrari som värvat Sebastian Vettel från Red Bull.

Mycket talar också för att Jenson Button slutar i F1 för att i stället köra långlopp. Även Button kan vara aktuell för Haas-teamet till säsongen 2016.

Lämna ett svar