Så många struntar i nya mobillagen

När en bilförare vänder blicken från vägen för att till exempel skicka sms tar han eller hon en stor risk. I värsta fall är olyckan framme med förödande konsekvenser som följd. Nu står påsken, en av de mest olycksdrabbade trafikhelgerna, för dörren.

Sedan den 1 december 2013 är det olagligt att använda mobilen bakom ratten – om det innebär att man äventyrar trafiksäkerheten. Men trots lagen är det många som inte har förändrat sitt beteende alls, visar en ny undersökning som Yougov har genomfört på uppdrag av försäkringsbolaget If.

En av fyra kör som vanligt

Av de 3 000 personerna som deltog i undersökningen är det bara 26 procent, ungefär en av fyra, som har låtit sitt beteende i trafiken påverkas av den nya lagen. Sju av tio uppger att deras beteende inte har förändras alls av lagen, medan tre procent inte kände till lagen.

– Vi vet att många har svårt att lägga ifrån sig mobilen medan de kör. Att inte den nya lagen har haft större inverkan på förarna är oroväckande. Jag tror att den måste bli mycket tydligare för att folk ska förstå vad som är tillåtet och inte tillåtet att syssla med under bilkörning, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Lämna ett svar