Så effektiva är bilarnas avancerade säkerhet

Det är bilteknikunderleverantören Bosch som sammanställt statistik över nya förarassistenssystem i nya bilar.

– Förarassistanssystem är ett viktigt steg på vägen mot nollvisionen, säger Gerhard Steiger, chef för Bosch Chassis Systems Control Division, i ett pressmeddelande

Att krocktestarna EuroNCAP belönar de olika hjälpsystemen med poäng har gjort att fler och fler tillverkare plockar in systemen i de nya bilarna. EuroNCAP belönar framför allt nödbroms och körfältsvarnare. Och enligt Bosch kan hela 72 procent av olyckor där en bil kör på en annan bakifrån undvikas.

Euro NCAP pådrivande

Detta mål återspeglas också i Euro NCAP:s nya betygssystem, som är pådrivande i införandet av automatiska nödbromssystem och körfältsvarnare.

Bosch har levererat radar- och videosensorer till bilundustrin i många år och den senaste tekniken klarar av att behandla informationen snabbt och tvinga bilen och föraren att reagera.

De här systemen blir allt vanligare i nya bilar:

* ACC och ACC Stop & Go i 4 procent av alla nya bilar

* Igenkänning av vägskyltar i 4 procent av alla nya bilar

* Körfältsvarnare i 10 procent av alla nya bilar

* Automatisk nödbroms i 11 procent av alla nya bilar

* Intelligent strålkastarstyrning i 20 procent av alla nya bilar

* Reaktion vid trött förare i 23 procent av alla nya bilar.

Bilarna lär sig att känna igen förarens beteende och ser hur trafiken och vägen ser ut. Därmed kan bilen också varna en förare som börjar att vingla eller en förare som kommer för nära en bil framför. Eller helt enkelt bromsa en bil som är på väg att köra på en annan bil bakifrån.

Lämna ett svar