Renault avslutar samarbete med Caterham

Det var på ett internt Renault-möte i december 2013 som Renault-Nissan-gruppens vd Carlos Ghosn uttryckte sitt tvivel om ifall Caterham skulle leva upp till sin del av avtalet om en serie sportbilar runt Renaults gamla märke Alpina. I november 2012 annonserade Renault och Caterham ett samarbetsavtal som skulle resultera i en sportbilsserie där den första färdiga bilen skulle visas 2016.

Men nu har samarbetet spruckit. Renault har meddelat att tänker fortsätta utvecklingen av en serie Alpina-bilar helt på egen hand – utan inblandning från Caterham.

Strul i F1

Nyheten kommer precis efter F1-premiären i Melbourne där Caterhams F1-stall hade stora problem med motorerna från Renault. Renault levererar F1-motorer till F1-stallen Caterham, Red Bull, Toro Rosso och Lotus – och alla fyra har haft stora problem med drivlinan enligt det nya reglementet i F1.

Under Melbourne-helgen uttryckte vd:n för Caterhams F1-team, Cyril Abiteboul kritik mot Renault och dess motorchef Naoki Tokunaga. Abiteboul frågade hur Tokunaga skulle ”reda ut den här röran”.

Ansträngt förhållande

Efter loppet lovordade Caterham-stallet Renaults arbete med att försöka få ordning på drivlinan men det spruckna samarbetet runt en serie sportbilar visar att förhållandet mellan Renault och Caterham är ansträngt.

Övriga motortillverkare i F1 är Mercedes och Ferrari där Mercedes visat allra bäst form under inledningen av säsongen.

För Caterham Cars var samarbetet med Renault viktigt och ett sätt att utveckla en ny sportbil till en rimlig kostnad. Caterham Cars är en del av Caterham Group där även Caterham F1 ingår.

Lämna ett svar