Reklam förbjuds – kan leda till farlig körning

Enligt Daily Mail har ASA fått in klagomål från tittare som menar att filmerna glorifierar fart och uppmuntrar till direkt farlig bilkörning. ASA håller med, och motiverar det med filmernas fokus på fart, samtidigt som bilarna körs på vanliga vägar på ett sätt som skulle vara olagligt i Storbritannien.

Jaguar har lagt till en text i filmerna som meddelar att de spelades in med professionella förare på avstängda vägar. Dessutom uppmanas tittarna att alltid respektera hastighetsgränser. Det är dock inte tillräckligt, tycker ASA, som nu kräver att filmerna dras tillbaka i Storbritannien.

Kryssar mellan körfälten

I reklamen ser vi bland annat hur blänkande Jaguarer kör i hög fart på vägar och kryssar mellan körfälten. I en sekvens ser vi till och med hur en bil kör över heldragen linje i en tunnel. Vi får också se två bilar köra sida vid sida i både höger och vänster körfält. Filmen avslutas med frågan ”hur levande är du?”

ASA:s kritik kan dock gynna Jaguar, eftersom sportbilstillverkaren har byggt en hel kampanj på sloganen ”It’s good to be bad”, det är bra att vara stygg.

Lämna ett svar