Pigg veteran byggd för att köra ifrån det mesta

För den oinvigde ser bilen tam och alldaglig ut, men för Sven Paulsson, som har ett förflutet som rallyförare, är detta den ultimata bilen att forsa fram med.

– Jag fick syn på den av en slump, bilen stod i en trädgård och var krockskadad, säger han och tillägger att han glatt ringde på dörren.

Ägaren var dock motvillig till att göra affär på stående fot, men efter en vecka hade de kommit överens. Skicket var inte det bästa och inte heller motorn var original, så när han kom hem blev bilen stående i sexton år.

– Men så fick jag syn på en annons där en ­likadan bil som min var till salu för närmare 200 000 kronor. Då sa jag till frugan att nu ska det minsann bli renovera av.

Rev ut motorn

Svetsen och slipmaskinerna gick varma när han tog sig an den numera ganska så illa åtgångna bilen. Utbytesmotorn revs ut och ersattes med den äkta varan.

– Jag hade en Lotustopp sedan jag körde rally, och sen hittade jag ett motorblock i Landskrona. Motorn är inte matching numbers, men varje detalj är original, säger han när han vrider om startnyckeln.

Den pigga och varvvilliga motorn rister i gång på första försöket och får gå varm några minuter innan vi ger oss i väg.

Under tiden hinner Sven Paulsson poängtera flera gånger att bilar är till för att användas, även om de är ovanliga och i många fall ovärderliga.

Kör i ur och skur

Hans egen Lotus Cortina är värderad till drygt 300 000 kronor av försäkringsbolaget, men det hindrar honom inte från att köra med den i ur och skur.

– Många gillar att putsa och pilla med sina bilar så att de ser finare ut än när de lämnade fabriken. Men bilar är till för att ­köras, skulle något gå sönder eller om det blir en buckla går det ju alltid att åtgärda, säger han när vi till slut kommer i väg.

På 60-talet hade sannolikt en och annan motorintresserad fått något glansigt i blicken när de sett bilen köra förbi med sin vrålande ­motor, men numera är det inte många som minns Fords försök med att lansera en sportbil i en diskret förpackning.

– Och detta trots att denna är lackad i den klassiska Lotus Cortina-kulören med rätta stripes. Fullständigt obegripligt, säger han med ett leende men tillägger att detta aldrig varit en bil för posören.

Det är en bil som är framtagen med ett enda syfte, och det är att den ska kunna köra ifrån det mesta vid såväl rödljusen som ute på lands­vägarna.

Lämna ett svar